Kortkolom buitenland

Massaal protest tegen leider van Hongkong

Hongkong. Enige tienduizenden inwoners van Hongkong zijn gisteren de straat op gegaan om te protesteren tegen de belangrijkste bestuurder van de stad, Leung Chun-ying. Volgens hen heeft deze gelogen over illegale bouwwerken in zijn tuin. Om dezelfde reden moest Leungs voornaamste rivaal in de race om de hoogste bestuurlijke functie, Henry Tang, eerder afhaken. Leung stelt dat hij was ‘vergeten’ de constructie in zijn tuin op te geven. Leung wordt door velen in de voormalige Britse kroonkolonie als een zetbaas van Beijing gezien. (BBC)

13 doden bij aanval op FARC in Colombia

Bogota. Bij een legeraanval op een kamp van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zijn dertien guerrillastrijders gedood. Dat heeft de Colombiaanse luchtmacht gisteren bekendgemaakt. Een leider van het Vijfde Front van de FARC kwam om bij de aanval in het noordoosten van het land. De regering hoopt dit jaar een vredesakkoord te bereiken met de linkse gewapende beweging. De FARC is ernstig verzwakt en heeft nog zo’n 8.000 strijders. In 2012 werden 371 FARC-strijders gedood en ruim 2.600 gevangen genomen, volgens regeringscijfers. (AP)

Palestijnen slaags met Israëlische soldaten

tamoun. Tientallen Palestijnen hebben verwondingen opgelopen bij gevechten met Israëlische troepen in het dorp Tamoun in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever. Rellen begonnen nadat als Arabieren verklede Israëlische soldaten een activist van de radicale groep Islamitische Jihad hadden opgepakt. Jongeren gooiden met stenen om meer arrestaties te verhinderen. De Israëlische militairen antwoordden met traangas, rubber kogels en scherpe munitie. Een legerwoordvoerder zei dat twee militairen lichte verwondingen hadden opgelopen. (AFP, AP)

Charlie Hebdo komt met strip Mohammed

Parijs. Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo heeft vandaag een stripverhaal gepubliceerd over het leven van de profeet Mohammed. Volgens uitgever Stéphane Charbonnier is het geen provocatie, maar een verhaal gebaseerd op islamitische bronnen. Charbonnier zegt dat nergens in de Koran sprake is van een verbod op het afbeelden van de profeet. Dat hij er een grappig kereltje van heeft gemaakt, heeft volgens hem te maken met zijn manier van tekenen. Vorig jaar werd het kantoor van Charlie Hebdo met een brandbom bestookt na de publicatie van cartoons van Mohammed. (AFP)

Portugese begroting naar de rechter

Lissabon. De Portugese president Aníbal Cavaco Silva heeft de begroting van dit jaar verwezen naar het Constitutionele Hof. De door de centrum-rechtse regering Pedro Passos Coelho ingediende begroting is omstreden omdat belastingverhogingen lage inkomensgroepen onevenredig hard zouden raken. De hogere belastingen, bedoeld om de begrotingseisen van EU en IMF te halen, kosten sommige arme huishoudens een maandsalaris. (BBC)