Kim Jong-un wil eind aan confrontatie met Z-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft gisteren tijdens zijn nieuwjaarsrede opgeroepen tot een einde aan de confrontatie tussen zijn eigen staat en Zuid-Korea. Het was voor het eerst in 19 jaar dat een Noord-Koreaanse leider zelf zijn volk toesprak aan het begin van het nieuwe jaar. Zijn rede werd door de staatstelevisie uitgezonden. „Een belangrijke kwestie bij het beëindigen van de verdeeldheid van het land en het bereiken van de hereniging is af te raken van de confrontatie tussen het noorden en het zuiden”, zei de ruim een jaar geleden aangetreden Kim. „Uit het verleden van de betrekkingen tussen de Korea’s blijkt dat confrontatie tussen burgers van ons land slechts tot oorlog leidt.”

Ook de vorige maand gekozen nieuwe Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye lijkt meer geïnteresseerd in verzoening met de noorderbuur dan haar voorganger Lee Myung-bak, die juist steeds een harde lijn tegenover Pyongyang voorstond. Park heeft opgeroepen tot een dialoog met Noord-Korea. Wel verlangt ze van het Noord-Koreaanse bewind dat dit zijn nucleaire bewapening opgeeft.

Analisten achten het vooralsnog onwaarschijnlijk dat Kim Jong-un op deze laatste eis ingaat. Tijdens zijn toespraak van gisteren hamerde Kim ook op het belang van een sterk leger en verklaarde dat de strijdkrachten nieuw militair materieel van eigen makelij moeten ontwikkelen.

Daarnaast riep Kim op tot een „radicale ommezwaai” om zo een „economische reus” te vormen, zoals de Noord-Koreanen dat volgens hem ook in de ruimtevaart hebben gerealiseerd. Dat laatste is een verwijzing naar de recente succesvolle lancering van een raket voor de lange afstand door Noord-Korea. Voorlopig is zo'n economische transformatie van het straatarme Noord-Korea echter niet meer dan een dagdroom.

Analisten schrijven de meer verzoeningsgezinde taal van Kim Jong-un mede toe aan het groeiende isolement waarin Noord-Korea onder zijn leiding verzeild is geraakt door zijn omstreden nucleaire programma en de recente lancering van de lange-afstandsraket.