Kijktips

Film

Avatar (James Cameron, 2009, VS/GB).

Op een verre planeet wil de toekomstige mens het zeldzame ‘unobtainium’ (‘onverkrijgbarium’) delven. Om in contact te komen met de oorspronkelijke bewoners, de blauwe Na’vi-krijgers, zijn avatars ontwikkeld, lichamen als lege hulzen, gekruist uit menselijk en Na’vi-DNA, door menselijke hersenen op afstand bestuurd. Het verhaaltje: Avatar Jake valt voor Na’vi-prinses Neytiri. Vanaf dat moment is de film een soort kruising tussen Titanic en Dances with Wolves. Nieuw is dat in de strijd tussen de mens en ‘de ander’ de kant van de ander wordt gekozen. RTL4, 20.30-23.55u.

The Big Steal (Don Siegel, 1949, VS).

Thriller vertoont ironische overvloed van plotwendingen en is schoolvoorbeeld van Siegels Hollywoodvakmanschap. Van fraude verdachte legerofficier Robert Mitchum achtervolgt tot in Mexico de ware daders. Ook met Jane Greer, als gangstermeisje, Ramon Novarro als inspector general Ortega en William Bendix als de echte captain Vincent Blake. BBC 2, 02.30-03.40u.

Informatief

Bureau Sport.

Erik Dijkstra en Frank Evenblij op zoek naar mysteries en mythen uit de sport. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen staat het thema doping centraal. Evenblij ging op pad met Ben Johnson, het sprintkanon uit 1988 en Dijkstra deed een epo-kuur.Ned.3, 19.30-20.30u.

Africa.

Eerste uitzending van zesdelige serie natuurdocumentaires met David Attenborough. Vandaag twee Afrikaanse woestijnen: de Kalahari en de Namibische woestijn – de oudste woestijn ter wereld. Water is er schaars, maar toch zit het vol dieren die zich op buitengewone wijze aan de extreme omstandigheden hebben aangepast: meerkatten, giraffes, neushoorns en spinnen die in een wiel veranderen. BBC 1, 22.00-23.00u.