Kan het wat beter worden geregeld voor de stagiair?

None

Een student communicatiewetenschap (21) is net begonnen met haar stage in Amsterdam. „Op mijn eerste dag was mijn begeleider er niet. Die was het vergeten. Ik heb lang moeten wachten voordat ik inloggegevens voor mijn computer had. De dag is vooral voorbijgegaan met wachten. Kan dat niet beter worden geregeld?”

Daniël Broers, accountmanager bij Stageplaza, een bureau dat bemiddelt bij stages, zegt: „Bij aanvang van een stage moet er een begeleider zijn aangewezen die gekwalificeerd is om de stagiair te begeleiden. De stagiair heeft niet bij ieder bedrijf dezelfde prioriteit. De noodzaak van de stage ligt bij de stagiair en niet bij het bedrijf. En dan kan het voor de stagiair lastig worden om precies de goede rol te bepalen. Als stagiair heb je niet veel te eisen. Je moet je punten halen. Een grote mond opzetten wordt doorgaans niet zo gewaardeerd. Het gesprek voorafgaand aan de stage is daarom erg belangrijk. Als stagiair moet je op dat moment uitvinden of je er niet alleen komt om koffie te zetten. Als wij dergelijke misstanden constateren, trekken we aan de bel. Uitbannen doe je het nooit. Een werkgever kan altijd een mooi verhaal ophangen. Informeren bij een vorige stagiair kan natuurlijk ook.”

Toine Al schreef het boek De Introductiegids, over de eerste werkdag. „Opvang op de eerste dag is erg belangrijk”, zegt hij. „De begeleider moet er zijn om de stagiair wegwijs te maken in het bedrijf. Even laten zien waar alles is en de stagiair voorstellen aan iedereen op de afdeling. Daarbij moet ook de opdracht van de stagiair goed duidelijk worden gemaakt, anders komt iedereen met een klusje dat nog moet worden gedaan. Dan zijn er nog wat dozen die moeten worden opgeruimd, dan moet er nog gebak worden gehaald. Voor je het weet, ben je als stagiair het afvoerputje van de afdeling. Er zijn ook verschillende stages. In de snuffelstage draait het vooral om meekijken, andere stages zijn er vooral om ervaring op te doen. Er zijn sectoren, zoals het onderwijs of de verpleging, waar de stage heel concreet is. Een stage die uitdraait op een teleurstelling kan de organisatie in een verkeerd daglicht zetten. Een goede stage is dus niet alleen belangrijk voor de stagiair. Een bedrijf kan dankzij stages goede medewerkers vinden. Je kunt het zien als het voorstadium van een goede sollicitatie. Gaat het echt niet goed op zo’n eerste dag, neem als stagiair dan even contact op met de school. En probeer ook even bij die begeleider duidelijk te maken dat niet alles gaat zoals verwacht. Is er niks te doen, toon dan zelf initiatief. Maak een praatje bij de receptie, of een rondje door het bedrijf, maar stem dat wel even af. Probeer je tijd zo nuttig mogelijk te besteden.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carrière

    • Alex van der Hulst