Journalist Paul begint volgende week aan een wandeling van zeven jaar

Paul Salopek gaat voor 'Out Of Eden' zeven jaar lang wandelen.
Paul Salopek gaat voor 'Out Of Eden' zeven jaar lang wandelen.

Hij doet het naar eigen zeggen om in de voetstappen van onze voorouders te treden. Die verspreidden zich 50.000 tot 70.000 jaar geleden vanuit Afrika over de rest van de wereld en nu wil journalist Paul Salopek ook zo’n tocht afleggen. Hij vertrekt volgende week donderdag en gaat er zeven jaar over doen. National Geographic legt het op allerlei manieren vast.

Salopek neemt alleen mee wat hij kan dragen in zijn backpack. Hij heeft als doel, zegt hij, om de grote verhalen van vandaag de dag (klimaatverandering, grote conflicten, armoede, massamigratie) te vertellen aan de hand van de mensen die er dag in, dag uit mee te maken hebben. Iedereen die hij tegenkomt, speelt een rol in zijn verhaal. Het moet een ‘mozaïek’ aan verhalen worden, in tekst, beeld en geluid.

Er is tegenwoordig te veel informatie en te weinig betekenis, vindt Salopek. En betekenis vind je door de tijd te nemen, te wandelen en mensen tegen te komen. Hij noemt het ‘slow journalism’.

De in Amerika geboren tweevoudig Pulitzer Prize-winnaar begint in de Rift Valley van Kenia, loopt via Jemen en Saoedi-Arabië naar Azië, langs India en China, dan naar het uiterste noordoosten van Rusland en vanaf daar naar Noord-Amerika, langs de westkust van de VS naar het zuiden, door Mexico, naar Chili, om helemaal in het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, in Patagonië, zijn eindbestemming te vinden.

Natuur- en wetenschapszender National Geographic wil de tocht van Salopek gebruiken om, zoals dat tegenwoordig hoort, een multimediaal verhaal te vertellen. Op de website van het project (dat overigens Out of Eden gedoopt is) verschijnen de komende zeven jaar allerhande journalistieke producties over wat de wandelaar tegenkomt.

Een daarvan staat al online: deze slideshow die uiteen zet wat de reis precies behelst en waarom Salopek eraan begint.

Wat verwacht hij er zelf van? In dit stuk voor Foreign Policy kijkt hij vooruit: anders dan onze voorouders zal de reis niet bemoeilijkt worden door ijskappen in Canada of roofdieren die vijf keer zo groot zijn als hijzelf. Daarvoor in de plaats denkt Salopek vooral tegen politieke grenzen aan te lopen: minstens vijfendertig keer zal het lastig worden om van het ene land het andere in te komen, verwacht hij.

Momenteel zit hij in de voorbereiding, en ook dat levert al Grote Vragen op:

Twitter avatar PaulSalopek Paul Salopek Existential question before a 7-year walk: Take or leave house keys? #Edenwalk http://t.co/gLmOAdSa

Een van de belangrijkste onderdelen van zijn reis is dat hij elke honderd mijl een verhaal zal vertellen. Salopek is te volgen via deze site van National Geographic, maar ook via deze site waar journalistieke experimenten worden gedaan en via Twitter.

    • Peter Zantingh