Indiase minister wil wet vernoemen naar slachtoffer verkrachting

Indiase vrouwen marcheren vandaag op weg naar het monument van Ghandi om de dood van de verkrachte studente medicijnen te herdenken. Foto AP / Dar Yasin Indiase vrouwen marcheren vandaag op weg naar het monument van Ghandi om de dood van de verkrachte studente medicijnen te herdenken. Foto AP / Dar Yasin

De Indiase staatssecretaris van Onderwijs, Shashi Tharoor, heeft vandaag opgeroepen om de naam bekend te maken van de verkrachte studente. Dat meldt de BBC. De minister wil een wet tegen verkrachting vernoemen naar de 23-jarige vrouw, die vorige week overleed als gevolg van de groepsverkrachting.

Tharoor wil de vrouw, die in de media liefkozend Amanat (schat) wordt genoemd, op deze wijze een eerbetoon brengen, tenzij haar ouders daartegen bezwaar hebben. Op Twitter vraagt de minister zich af “welk doel er is gediend met het bewaren van de anonimiteit van het slachtoffer?”

Twitter avatar ShashiTharoor Shashi Tharoor Wondering what interest is served by continuing anonymity of #DelhGangRape victim. Why not name&honour her as a real person w/own identity?

“Waarom niet haar naam noemen en haar eren als een echte persoon met een eigen identiteit? Ze zou moeten worden geëerd met een anti-verkrachtingswet, tenzij haar ouders er bezwaar tegen hebben. Ze was een mens met een naam, niet slechts een symbool.”

Twitter avatar ShashiTharoor Shashi Tharoor Unless her parents object,she should be honoured&the revised anti-rape law named after her. She was a human being w/a name,not just a symbol

De studente werd ruim twee weken geleden op gewelddadige wijze verkracht en mishandeld door zes mannen. De studente werd daarna uit een bus gegooid. Haar metgezel kreeg ook klappen. Volgens de Indiase pers zou de buschauffeur daarna ook nog hebben geprobeerd haar te overrijden. Ze bezweek vrijdag aan haar verwondingen in een ziekenhuis in Singapore waar ze werd geopereerd en behandeld. Gisteren werd haar as door de familie verstrooid in de rivier de Ganges.

Goed initiatief of slecht idee?

Niet iedereen is blij met het initiatief van de minister. De politieke partij BJP heeft al gezegd tegen een dergelijk initiatief te zullen stemmen en noemt het idee ‘erbarmelijk’. Tharoor legt zijn bedoeling nogmaals uit:

Twitter avatar ShashiTharoor Shashi Tharoor I stated v.clearly “unless parents object”. They might not. Does no one remember Geeta Chopra Award 4aBraveheart raped&killed decades ago?
Twitter avatar ShashiTharoor Shashi Tharoor There’s so much disinformation going around now. Purported pix of the victim on social media are apparently of a Kerala engineering student!

De verkrachting leidde grote demonstraties en protesten in India tegen de onveiligheid waarmee vrouwen dagelijks mee te maken hebben. Ook vandaag lopen duizenden vrouwen weer in een optocht ter nagedachtenis aan het slachtoffer en protesteren tegelijkertijd tegen hun positie.

Ook klinkt de roep om strengere straffen voor verkrachters en actie van de overheid. Het hooggerechtshof staat onder druk om zeker zes hoge ambtenaren waartegen aanklachten lopen wegens verkrachting, te ontheffen uit hun functie. In New Delhi is een task force opgezet om de onderzoeken of de politie vrouwen wel goed beschermt.

De politie verwacht dat vijf van de zes verdachten morgen kunnen worden aangeklaagd voor moord. Als zij schuldig worden bevonden, kunnen zij de doodstraf krijgen. Van een zesde verdachte zoekt de politie via een bottenonderzoek uit of hij jonger is dan 18, zoals hij zelf beweert.

    • Anouk Eigenraam