In Raard begint het jaar rampzalig

In het Friese Raard reed een automobilist in op bewoners die naar een nieuwjaarsvuur keken: 1 dode en 16 gewonden.

De resten van het vreugdevuur in het Friese dorp Raard smeulen op Nieuwjaarsdag rond het middaguur nog na. Een verwrongen stuk ijzer, vuurwerkresten, een container en een geblakerde tak liggen er, tegen een achtergrond van uitgestrekte weilanden. Op straat is geen mens te zien.

Bijna niets herinnert aan het drama dat zich hier in de eerste uren van 1 januari afspeelde. Een 42-jarige automobiliste uit Dokkum reed even na één uur in op een groep van ongeveer veertig dorpsbewoners, die langs en op de weg stonden te kijken naar het vuur. Het nieuwjaarsvuur op die plek is al jaren een traditie in het tweehonderd inwoners tellende dorp. Zeventien omstanders raakten gewond, van wie vier ernstig. Een van hen, een 59-jarige man uit Raard, overleed gisteren in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Onder de gewonden is een kind van tien jaar. Elf gewonden liggen nog in het ziekenhuis. De vrouw reed met haar drie kinderen in de richting van Dokkum. Zij bleven ongedeerd.

Hoe het bizarre ongeluk heeft kunnen gebeuren, wordt onderzocht, zei teamchef Tsjipke Hijlkema van de politie Noord-Oost-Friesland gistermiddag op een persconferentie in Dokkum. „De automobilist had niet gedronken en opzet was er niet. Ze reed op een donkere weg en het contrast met het vuur is groot. Het kan zijn dat het zicht van de vrouw daardoor beperkt was. Het regende bovendien op het moment van het ongeluk.”

De vrouw is verhoord en mocht gistermiddag weer naar huis. Ze blijft verdachte van betrokkenheid bij een aanrijding met ernstig letsel tot gevolg. „Om de een of andere reden heeft ze de mensen op de weg niet gezien”, zei burgemeester Marga Waanders (PvdA) van Dongeradeel. Zij beklemtoonde meermalen dat uit niets blijkt dat sprake was van opzet. Waanders had het over een „afschuwelijk” begin van het nieuwe jaar. „De verslagenheid, verbijstering en het verdriet in het dorp zijn groot.”

De hechte dorpsgemeenschap is in shock. Als in het dorpshuis op dinsdagochtend bewoners bijeenkomen, is nog niet bekend dat een van de dorpelingen is overleden. Twee vrouwen omhelzen elkaar. Ina Halma-Post uit Raard komt op krukken naar buiten. „Lichamelijk gaat het goed, ik heb wat schaafwonden en een kneuzing, maar geestelijk ben ik een wrak”, vertelt ze. Ze stond met haar dochtertje te kijken bij het vreugdevuur. „Ik deed een stap naar voren om te kijken waar ze was. Dat is mijn redding geweest. Ineens werd ik van achteren geraakt en voor ik het wist lagen ik en andere toeschouwers op de grond. Verschrikkelijk. Gelukkig heeft mijn dochtertje niks.”

Buiten staat Thom Feddema, voorzitter van Dorpsbelang. Aan zijn slaap en voorhoofd is hij gewond. Hij stond ook bij het kruispunt te kijken naar het vuur. „Opeens hoorde ik: auto, auto!”

Feddema zag de auto in een flits. „Toen ben ik over de motorkap gevallen en bewusteloos geraakt. Toen ik bijkwam, zag ik overal gewonden liggen.” Hij vermoedt dat de bestuurster verblind is geraakt door het vuur.

Vandaag is er in Raard een bijeenkomst voor de dorpsbewoners waar ook vertegenwoordigers van de kerk, de school, slachtofferhulp en de gemeente aanwezig zijn. Gesproken zal onder meer worden over hoe kinderen die getuige waren van het ongeluk het beste kunnen worden opgevangen.

    • Karin de Mik