Huis stemt in met begrotingsakkoord - ‘fiscal cliff’ afgewend

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vannacht ingestemd met het begrotingsakkoord dat gisteren is gesloten tussen de Republikeinen en Democraten. Hiermee is een dreigende verslechtering van de economie voorlopig afgewend. De Amerikaanse Senaat stemde gisteren al in met het akkoord.

Met 257 tegen 167 stemde het door Republikeinen gedomineerde Huis voor het akkoord waarmee is voorkomen dat een pakket aan bezuinigingsmaatregelen in de loop van dit jaar de economie in een nieuwe recessie stort. Veel Republikeinen hadden bedenkingen bij het voorstel omdat er te weinig bezuinigingen in zouden zitten en omdat het vooral rijke Amerikanen onevenredig zou treffen.

Nu het voorstel door het hele Congres is aangenomen, komt er twee maanden uitstel voor de bezuinigingen en belastingverhogingen die gisteren in principe in werking traden toen de deadline van 1 januari verstreek. Het akkoord werd bereikt een paar uur na die deadline. De schade aan de economie zal uiteindelijk waarschijnlijk beperkt zijn, omdat beurzen en bedrijven gisteren dicht waren vanwege Nieuwjaarsdag.

Obama: verkiezingsbelofte ingelost

De Amerikaanse president Obama, die gezegd heeft het akkoord snel te zullen ondertekenen, noemt de goedkeuring de eerste stap om de Amerikaanse economie sterker te maken.

“We hebben voorkomen dat de VS in een recessie kan terechtkomen. Maar dit is pas de eerste stap om onze economie te versterken. Ons begrotingstekort is nog steeds te hoog en we investeren te weinig in zaken waar onze economie van groeit. Om die reden hebben we eerst geprobeerd een groter omvattend akkoord, maar dat is helaas niet gelukt.”

De Amerikaanse president zei ook dat hij nu zijn verkiezingsbelofte heeft ingelost om de Amerikanen te ontzien die niet behoren tot de 2 procent rijkste mensen. Door de deal gaan gezinnen die meer dan 450.000 dollar verdienen, meer belasting betalen. Volgens NRC-buitenlandredacteur Ykje Vriesinga is Obama inderdaad goed uit deze strijd tevoorschijn gekomen:

“Hij heeft voorkomen dat het sociale vangnet werd aangetast iets waar de Republikeinen graag op zouden bezuinigen. En de belastingen voor de rijken gaan juist iets omhoog.”

Medicare is de grootste veroorzaker van het tekort

Obama in zijn verklaring:

“Ik ben het ermee eens dat door de toenemende vergrijzing Medicare de grootste bijdrage levert aan ons begrotingstekort. Daar moeten we iets aan doen zonder de ouderen te schaden. Maar moeten het op een gebalanceerde manier doen en ook kijken naar andere bezuinigingen.”

Overigens zijn er ook democratische senatoren die hun kanttekeningen plaatsen bij het eerder bereikte begrotingsakkoord, zoals Tom Harkin, senator in Iowa:

“Ik zeg niet dat alle onderdelen van deze deal slecht zijn, er zitten ook goede kanten aan. Maar ik maak me zorgen omdat het lijkt alsof met elke deal er minder banen worden gecreëerd, minder eerlijke verdeling van de lasten is en er een grote kloof ontstaat tussen de rijken en de armen.”

Nieuwe onderhandelingen over schuldenplafond

De instemming met het akkoord door zowel de Senaat als het Huis betekent nog niet dat hiermee de kous af is. Over een paar maanden moeten de Republikeinen en Democraten weer om de tafel om opnieuw te onderhandelen over de jaarlijkse verhoging van het schuldenplafond. Het Witte Huis geeft traditiegetrouw teveel geld uit, maar daarvoor moet het Congres iedere keer toestemming voor geven. Omdat het Congres het de vorige keer niet eens kon worden over de voorwaarden rondom het schuldenplafond werd door een speciale commissie destijds de ‘fiscal cliff’ bedacht om de partijen onder druk te zetten tot een oplossing te komen.

Nu moeten de partijen dus opnieuw over die voorwaarden van het schuldenplafond het eens worden. Volgens Vriesinga kunnen die onderhandelingen misschien wel iets soepeler gaan verlopen:

Morgen wordt het nieuwe Congres geïnaugureerd waarin de Republikeinen als gevolg van de laatste verkiezingsuitslag minder zetels hebben. Ook verschillende Republikeinse hardliners als het gaat om bezuinigingen zijn hun zetel verloren. Hierdoor kan de dynamiek in het Huis wel anders worden.”

Obama: a little less drama please

Maar dat laat niettemin onverlet dat de Republikeinen de onderhandelingen altijd zullen aangrijpen om te hameren op bezuinigingen. Obama nam in zijn verklaring vast een voorschot op die onderhandelingsronde en waarschuwde het Congres vast:

“Ik ga niet opnieuw in discussie met het Congres over zaken dat ze de rekening moet betalen voor iets waar we al wetten over goedgekeurd hebben. Dat kan de mondiale economie schaden net zoals anderhalf jaar geleden gebeurde, toen we het niet eens werden; de economie ging achteruit, het consumentenvertrouwen holde achteruit en investeringen liepen terug, dat kan catastrofaal zijn. We kunnen niet opnieuw die kant opgaan.”

Hij riep op tot samenwerking tussen Democraten en Republikeien:

“Het akkoord laat zien dat we het eens kunnen worden en dat vooruitgang mogelijk is als we wat minder focussen op politiek. Laten we kijken of we als Democraten en Republikeinen een pakket aan maatregelen kunnen samenstellen met wat minder drama en zonder dat we mensen de stuipen op het lijf jagen. We kunnen deze discussie oplossen zonder dat het ons zo opslokt dat we geen tijd meer hebben om andere problemen aan te pakken.”

Obama gaat vandaag nog terug naar Hawaï. Vorige week kwam hij eerder terug van zijn vakantie vanwege de dreigende ‘fiscal cliff’.

    • Anouk Eigenraam