Het was een goed jaar voor tandartsen

Wat vertellen werk-gerelateerde onderzoeken over het voorbije jaar?

1940s --- Dental Care Keeps Him on the Job Poster by Price --- Image by © K.J. Historical/CORBIS © K.J. Historical/CORBIS

Weer een jaar voorbij en wat hebben we geleerd? Nou, op het gebied van carrière: dat veel mensen die even niet hadden. Volgens op de valreep van het jaar bekendgemaakte cijfers van het CBS was in 2012 7 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Wéér meer dan de vorige jaren. En ook in absolute getallen een mijlpaal: meer dan een half miljoen mensen zonder werk, dat is sinds 1996 niet voorgekomen.

Het was daarom geen jaar om bezig te zijn met jobhoppen, op zoek naar de beste verdiensten en de leukste extra’s. In plaats daarvan was er meer waardering voor werk überhaupt. En voor immateriële dingen als werksfeer en zekerheid.

Dat bleek bijvoorbeeld bij het NRC Beste Werkgever Onderzoek van afgelopen november. Bijna alle sectoren werden geplaagd door reorganisaties en bezuinigingen. Toch merkte arbeidsmarktonderzoeker Mirjam Baars dat werknemers meestal zeer te spreken waren over hun werk. Volgens haar „vooral een thermometer van de algehele situatie”. „Werknemers zien dat anderen het slechter hebben en waarderen het als ze nog werk hebben.”

Over immateriële beloning gesproken: de Amerikaanse onderzoekers van de Gallup Survey peilden weer welke beroepen het meeste vertrouwen wekten. Doorgaans geeft dat een aardig beeld van de tijdsgeest. Na de aanslagen op 11 september stond bijvoorbeeld geen beroep in de VS hoger in aanzien dan dat van brandweerman. En sinds de financiële crisis zijn bankiers richting de bodem van de lijst gegleden.

Afgelopen jaar hadden Amerikanen vooral fiducie in degenen die over hun gezondheid waken: verpleegsters. 85 procent van de respondenten heeft zeer veel vertrouwen in hen. Ook hoog scoren apothekers (75 procent), artsen (70 procent) en tandartsen (62).

Verguisd werden dit jaar de politici. Congresleden, senatoren en gouverneurs horen bij de hekkensluiters van de lijst. Volgens Gallup een gevolg van al het geruzie van het afgelopen jaar, en het gebrek aan besluitvaardigheid toen bijvoorbeeld de stijgende staatsschulden moesten worden aangepakt.

Misten hooggeplaatsten al het vertrouwen van veel mensen, met de liefde ging het soms ook niet goed. Afgelopen jaar was er veel aandacht voor pijnlijke echtscheidingen en affaires van prominenten. Het maakte een twee jaar oud onderzoek naar beroepen en liefde weer even actueel.

Dr. Michael Aamodt, industrieel psycholoog uit Virginia, verzamelde data over 449 beroepsgroepen om te bepalen welke functie garant staat voor de stabielste liefdesrelaties. Hij publiceerde daarover in het Britse vakblad Journal of Police and Criminal Psychology. Een baan met lange dagen, onvoorspelbare agenda of in een extraverte omgeving? Slecht nieuws. Bij barpersoneel en professionele dansers strandt zo’n 40 procent van de relaties. Verplegers en verpleegsters scoren beter, maar lopen wel ‘verhoogd risico’, omdat ze veel intiem contact hebben en vervelende roosters. Van de bio-ingenieurs maakt slechts 2 procent een breuk mee. Ook een stabiele keuze: tandartsen. Die hebben wel veel menselijk contact, maar bij een wortelkanaalbehandeling wordt het niet snel amoureus. Daarnaast wordt de beroepsgroep als vertrouwenwekkend gezien en hangt het niet van de conjunctuur af of mensen gaatjes krijgen. Voor tandartsen was 2012 zo gek nog niet.

    • Wouter Smilde