God zit stiekem toch nog in de Tweede Kamer

Van Haersma Buma is de enige CDA’er die aan het woord komt.

Tweede Kamer zonder God? (EO), Ned. 2, 23.35, morgen en overmorgen vervolg

Nadat God al verdween uit Jorwerd en Boekel, vertrok hij ook van het Binnenhof. De politieke partijen die zich christelijk noemen hebben sinds de laatste verkiezingen nog slechts 21 zetels: 13 voor het ooit oppermachtige CDA, 5 voor de ChristenUnie en 3 voor de SGP. Volgens Andries Knevel van de Evangelische Omroep is „de electorale klap voor het CDA nog te horen” in Den Haag. Deze week zendt de EO een drieluik uit over zijn zoektocht naar de (al dan niet bestaande) toekomst van de christelijke politiek.

De eerste aflevering heet wat misleidend ‘Glorietijden’. Ja, er zijn historische beelden van een speech van Ruud Lubbers bij de geboorte van het CDA in 1980 en van Jan Peter Balkenende die college geeft bij De Wereld Draait Door. Maar er zijn vooral deskundigen en politici die – voor het stichtelijke decor van een middeleeuws klooster – analyseren waar de christelijke politiek niet in geslaagd is. Het tegenhouden van abortus en euthanasie bijvoorbeeld. Of het daar onderling überhaupt over eens worden. Bovendien is fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma de enige CDA’er die aan het woord komt. Toch niet bepaald de representant van glorieuze tijden.

Interessanter zijn de christelijke politici die zich hebben aangesloten en prima gedijen bij VVD, PvdA, PVV en GroenLinks. Zo zit God stiekem dus toch nog in de Kamer, al heeft hij daar geen getuigenispartij voor nodig.

    • Emilie van Outeren