Frans tijdschrift Charlie Hebdo maakt nu weer een strip over Mohammed

Charb, de uitgever van het Franse weekblad Charlie Hebdo, met de nieuwe door hem uitgegeven strip "Het leven van Mohammed" Foto AFP / Francois Guillot
Charb, de uitgever van het Franse weekblad Charlie Hebdo, met de nieuwe door hem uitgegeven strip "Het leven van Mohammed" Foto AFP / Francois Guillot Charb, de uitgever van het Franse weekblad Charlie Hebdo, met de nieuwe door hem uitgegeven strip "Het leven van Mohammed" Foto AFP / Francois Guillot

Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, dat eerder voor ophef zorgde door cartoons over de profeet te publiceren, heeft weer een uitgave over het leven van de profeet Mohammed gemaakt. Vanaf vandaag ligt de strip “La Vie de Mahomet” in de Franse boekhandels.

De teksten van de strip zijn door een Frans-Marokkaanse godsdienstsocioloog gemaakt. Charb (Stéphane Charbonnier), die als gevolg van de opwinding de vorige keer, nu al ruim een jaar onder beveiliging staat, zegt tegen AFP dat de strip niet bedoeld is als provocatie, maar dat satire nu eenmaal een traditie is:

“Als we praten over de islam is het een taboe, maar het is gewoon een traditie om te ridiculiseren. Als mensen gechoqueerd willen worden, gebeurt dat, maar dat is niet de opzet. Als je meegaat in het gebrek aan humor bij moslims dan speel je in op extremisme.”

Het weekblad publiceerde afgelopen september cartoons waarin de profeet Mohammed naakt werd afgebeeld. Het leidde tot woede en protesten van moslims; Franse ambassades werden zelfs wereldwijd voor korte tijd gesloten. Vorig jaar werd bij het tijdschrift brand gesticht nadat het weekblad zogenaamd de profeet Mohammed had uitgenodigd als gastredacteur.

Om iemand te ridiculiseren moet je er meer van weten

Het heeft Charb er dus allemaal niet van weerhouden om weer het onderwerp bij de kop te nemen. Maar de hoofdredacteur van het blad liep al sinds de Deense cartoonrellen in 2006 rond met plannen voor een strip:

“Ik geloof dat we met het onderwerp van de verkeerde kant zijn begonnen. Voordat je iemand belachelijk kan maken, moet je eerst meer van iemand weten. Maar zo veel als we van Jezus weten, zo weinig weten we van Mohammed.”

Niet iedereen is het daarmee eens, zoals valt te verwachten. Ibrahim Kalin, adviseur van de Turkse premier Erdogan, vindt de publicatie beledigend en adviseert moslims het te negeren:

Twitter avatar ikalin1 Ibrahim Kalin Charlie Hebdo editor says the cartoons won’t be offensive to Muslims. Turning the Prophet of Islam into a cartoon character is itself wrong.
Twitter avatar ikalin1 Ibrahim Kalin No matter what Charlie Hebdo people say, this is a provocation. My advise to Muslims: Ignore it. Don’t give them what they want.