Een soort graffiti, maar dan vriendelijk

De kunst van Steven de Peven drijft de spot met onze hang naar netheid en ordening.

‘Sociale interventies’ noemt hij ze, de borden die hij de afgelopen twee lentes op onverwachte plaatsen neerzette in kustplaats Bergen aan Zee. Met humor en gevoel voor het absurde wijst Steven de Peven – artiestennaam van Steven van Hulle (38) – ons op denkbeeldige gevaren en dingen die we zelf ook wel kunnen zien.

In de Amsterdamse galerie Vriend van Bavink is nu onder de naam The Sign: interim prints een tentoonstelling van foto’s van die borden, die maf, geestig, flauw en ook wel confronterend zijn. Want enerzijds zijn ze vaak een raak commentaar op de volksaard, anderzijds passen ze in de heerlijke, absurdistische traditie van Wim T. Schippers en Sjef van Oekel.

Als je in Bergen aan Zee vanaf het strand omhoog loopt, richting de boulevard, kun je de waarschuwing tegenkomen: ‘Stoot je hoofd niet’. Bij een andere strandopgang: ‘Normaal gezien is deze heuvel veel hoger’. Bij een minieme bult: ‘Als u vragen heeft over dit heuveltje bel dit telefoonnummer’.

„Ik verbaas me over hoeveel borden er overal staan, en hoeveel ervan overdreven en totaal onnodig zijn. De meeste maken dingen duidelijk die duidelijk zijn. Zo kan ik het ook!” zegt Steven de Peven.

En dus doet-ie het ook. „Mijn borden zijn momentopnames. Ik wandel wat rond en ik krijg een ingeving.” Hij heeft spullen in z’n tas – karton, latje, stift – waarmee hij binnen twee seconden een bordje kan maken. „Ik zette ze op Facebook, kreeg er reacties op, dat prikkelt om nieuwe bordjes te maken. Voor ik het wist had ik een serie.” Het is een soort graffiti, zegt hij, maar vriendelijker.

Sommige borden zijn ontregelend omdat ze als een serieuze mededeling zijn vermomd. Zo heeft hij tussen een hele tros verboden-toegang-tot-het-strandborden, de retorische vraag toegevoegd: ‘Ho ho ho, waar gaat dat allemaal heen’.

Een enkele keer is Steven de Peven ons goed gezind, ook dat is ontregelend. Onder het bekende bord ‘Verboden in te rijden’ heeft hij toegevoegd: ‘Maar voor jou knijp ik een oogje dicht’. En soms zijn ze flauw, zoals het bord dat een meisje tussen haar benen vasthoudt met de tekst ‘Wat een kutweer’. Het enige echt boze bord is dat met de tekst ‘Alles is verboden’, dat Steven de Peven op meerdere plekken heeft neergezet. Bijvoorbeeld toen hij met twee vrienden in het bos liep met hun loslopende honden. Boswachter erbij, boze woorden. „Als ik toch een bon krijg, dan wil ik er een show van maken.”

TheSign: interim prints. T/m 12 januari www.vriendvanbavink.nl

    • Tracy Metz