Drie verdachten treinbrand blijven voorlopig vastzitten

In een intercitytrein, die onderweg was van Utrecht naar Schiphol, woedde vanmiddag een uitslaande brand. De trein werd stilgezet langs het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Loenersloot. Foto ANP / Peter Bakker

De drie verdachten die zijn opgepakt vanwege de brand in een intercity van Utrecht naar Schiphol vanmiddag brengen de nacht door in de cel. De drie, twee mannen van 22 en een van 23 jaar uit Nieuwegein, zijn in verzekering gesteld. De komende tijd moet blijken of ze nog langer vast blijven zitten, meldde een politiewoordvoerder vanavond aan persbureau Novum.

De drie hebben hun eerste verhoor achter de rug. De trein is inmiddels weggesleept. Forensisch onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak van de brand is geweest. Mogelijk was vuurwerk in het spel. Of de verdachten, die zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de brand, inderdaad met de brand te maken hebben, wordt nog onderzocht.

De uitslaande brand in de trein ontstond rond 13.45 uur in het derde rijtuig van de trein. De dubbeldekker kwam tot stilstand ter hoogte van Loenersloot, tussen de stations van Breukelen en Abcoude. De brandweer had het vuur na een uur onder controle.

In de dubbeldekker zaten ongeveer 75 reizigers, die een halfuur nadat de brand was uitgebroken de trein allemaal hadden verlaten. Niemand raakte gewond.

Treinverkeer urenlang verstoord door brand

Vanwege de brand raakte het treinverkeer tussen Breukelen en Abcoude gestremd. Gedurende een aantal uren was er ook geen treinverkeer mogelijk tussen Amsterdam en Utrecht. Het treinverkeer kwam in de loop van de avond weer op gang. De NS kon nog niet zeggen wanneer de treinen weer precies volgens het spoorboekje rijden.