Dertig doden bij luchtaanval op Damascus - ‘de hel dient zich aan in Syrië’

Rebellen wandelen door de straten van Damascus, nog voor de luchtaanvallen vandaag. Foto AFP

Een luchtaanval op een benzinestation in een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus heeft vandaag zeker dertig mensen het leven gekost. Bemiddelaar Brahimi waarschuwt inmiddels voor de ineenstorting van het land.

Een mensenrechtenorganisatie meldt tegenover persbureau Reuters dat er twaalf leden van dezelfde familie zijn omgekomen, waaronder diverse kinderen. Oorlogsvliegtuigen hebben vandaag ook het vuur geopend op de steden Shebaa, ten zuidoosten van Damascus, en Deir Assafir, dat onder de hoofdstad ligt.

De luchtaanvallen volgen op gevechten tussen militaire groepen die achter het regime van president Bashar al-Assad staan en opstandelingen in de steden Harasta en Douma. De belegering van Douma, een voorstad van Damascus, heeft de afgelopen maanden veel levens geëist.

‘De hel dient zich aan in Syrië’

Internationaal bemiddelaar Lakhdar Brahimi waarschuwde begin deze week voor totale ineenstorting van het land en 100.000 doden (bovenop de 45.000 van de afgelopen twee jaar), tenzij nog een politieke oplossing kan worden gevonden. Dat schrijft buitenlandredacteur Carolien Roelants vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Aan geen van beide zijden in de oorlog bestaat er ook maar enige bereidheid tot de onderhandelingen die nodig zijn om Brahimi’s oplossing te bereiken: een staakt-het-vuren en een overgangsregering die verkiezingen organiseert. ‘De hel’ dient zich aan als andere landen de oppositie en het regime niet dwingen met elkaar te gaan praten, zei Brahimi.”

Alle indicatoren wijzen op het voortduren van de oorlog, aldus Roelants:

“De gewapende en de niet-gewapende oppositie zijn ervan overtuigd dat de overwinning nabij is. Die overtuiging vertaalt zich in het standpunt dat onderhandelingen uitgesloten zijn zolang president Assad en de kern van zijn regime niet weg zijn. Er kan alleen worden gepraat met mensen die geen bloed aan hun handen hebben, niet met een leider die zijn leger tegen zijn eigen bevolking inzet. [...]

De troepen die Assad trouw zijn gebleven hebben nog altijd een groot overwicht in zware wapens en beschikken over een monopolie in de lucht. Ze bieden fel verzet tegen oprukkende rebellen. Iran levert nieuwe wapens. Er is nog geen teken van een ophanden zijnde collaps.”

Ondertussen betalen de burgers de prijs. Roelants:

De winter is begonnen, en in de steden waar wordt gevochten groeien tekorten aan brandstof en voedsel. Er zijn inmiddels meer dan drie miljoen vluchtelingen en ontheemden en hun aantal groeit snel. Voor hen is de hel allang een feit.”

    • Annemarie Coevert