De VHS is nog niet dood

Oude liefde roest niet. Voor veel oudere inwoners van New York betekent dat dat zij de videoband, de VHS, nog geen vaarwel hebben gezegd. Hoewel de banden allang links en rechts zijn ingehaald door de dvd, Blu-Ray en videostreaming-diensten, merken New Yorkse videotheken dat er vraag blijft naar deze overblijfselen uit de vorige eeuw.

En die vraag is niet gering. De videotheek Video Express in stadsdeel Queens breidt haar VHS-collectie van 20.000 banden zelfs uit. Wie er binnenkomt waant zich weer in de twintigste eeuw.

De laatste uitbreiding van de VHS-collectie van Video Express kwam van een winkel in de buurt die de deuren moest sluiten, vertelt mede-eigenaar Constantine Matsoukas Jr. Die banden nam hij over voor „praktisch niks”. Video Express verkoopt ze dan weer, vijf voor 1 dollar. Per maand worden er gemiddeld honderd banden verkocht. Maar aan wie?

„Ouderen die wel weten hoe ze met een dvd-speler om kunnen gaan, maar die het natuurlijker vinden om VHS-banden te kijken”. Het zijn echter niet alleen deze nostalgisten, maar ook jongeren die de banden kopen. Een hype wil Matsoukas het niet noemen. Niet iedereen kan dure dvd’s of Blu-Rays betalen, zeker jonge mensen niet die in een dure stad als New York wonen. Sommigen hebben alleen een videorecorder voor handen. Matsoukas: „VHS is eerder een economische beslissing dan een nostalgische.”

Onder de immigrantenbevolking van New York vinden VHS-banden misschien wel de meeste aftrek. Bij de videotheek Hwang Jae Video, in Queens, het meest etnisch diverse stadsdeel ter wereld, halen Zuid-Koreaanse immigranten hun wekelijkse portie aan soaps uit het thuisland, zoals Domme Moeder of Het Heerlijke Leven. Veel van deze trouwe VHS-kijkers zijn terughoudend in het gebruik van nieuwe „technische snufjes”, schreef The New York Times eerder dit jaar. Immigranten als mevrouw Jesook Choi (60) kunnen hun films of soaps niet vinden op dvd of kunnen niet omgaan met een dvd-speler.

De populariteit bij videotheken in Queens zorgt voor een levendige nichemarkt. Zo werden tot voor kort Bollywood-films Pakistan in gesmokkeld op VHS-banden en gebruikt de groeiende Afrikaanse filmindustrie ze nog steeds voor opnames en distributie.

De VHS maakt geen comeback. Het is niet het vinyl van de beelddragers – de kwaliteit van zijn concurrenten is immers vele malen beter. Maar er zijn genoeg tekenen dat de VHS nog lang niet dood is. In Queens blijft Video Express de komende jaren nog gewoon VHS-banden verhandelen, al is het maar omdat klanten gekochte banden weer kunnen verkopen aan de videotheek. Matsoukas: „It’s a recycling thing.”

    • Hans Klis