De rijken zijn in 2012 maar liefst 241 miljard dollar rijker geworden

De rijkste mensen op deze aardbol zijn het afgelopen jaar nog rijker geworden. Gezamenlijk werden ze maar liefst 241 miljard dollar rijker om precies te zijn. Hun totale vermogen was goed voor zo’n 1,9 biljoen dollar, zo blijkt uit de dagelijkse ranking van Bloombergs Billionaires, de honderd rijkste mensen. Een top 5 van deze grootverdieners.

Mark Zuckerberg. Foto Reuters / Brian Snyder
Mark Zuckerberg. Foto Reuters / Brian Snyder Mark Zuckerberg had dit jaar te maken met wat tegenvallers financieel gezien. Foto Reuters / Brian Snyder

De rijkste mensen op deze aardbol zijn het afgelopen jaar nog rijker geworden. Gezamenlijk werden ze maar liefst 241 miljard dollar rijker om precies te zijn. Hun totale vermogen was goed voor zo’n 1,9 biljoen dollar, zo blijkt uit de dagelijkse ranking van Bloombergs Billionaires, de honderd rijkste mensen. Een top 5 van deze grootverdieners.

Slechts zestien rijkaards in de top 100 zagen hun kapitaal kleiner worden. Vooral investeerders in retail en telecommunicatie deden het goed, het vermogen van rijken in die sectoren steeg met 20 procent. Wat er opvalt aan de lijst, afgezien van het feit dat allemaal mannen zijn? Het zijn miljardairs op leeftijd. Overigens correspondeert de volgorde van de ranglijst niet met de plek van wat hun totaalvermogen is.

Amancio Ortega. Foto Inditex Group

Amancio Ortega. Foto Inditex GroupAmancio Ortega. Foto Inditex Group

  1. Amancio Ortega

De Spaanse oprichter van retailer Inditex SA, de op drie na rijkste man, is de rijkaard wiens vermogen afgelopen het meest toenam. Het fortuin van de 76-jarige nam toe van 22,2 miljard dollar tot 57,5 miljard. De aandelen namen 66,7 procent in waarde toe. Het miljardenbedrijf is eigenaar van merken als Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, en Uterqüe, en telt 5.887 winkels in 87 landen.

Christodoulos Chaviaras, analist bij Barclays, noemt Inditex een “geweldig bedrijf”, dat fantastisch presteert.

“Kunnen ze die prestatie evenaren? Dat zal moeilijk worden.”

  Carlos Slim. Foto Reuters / Edgard Garrido

  Carlos Slim. Foto Reuters / Edgard GarridoCarlos Slim. Foto Reuters / Edgard Garrido

  2. Carlos Slim
  De eigenaar van het Mexicaanse telecombedrijf America Movil behield zijn plek als rijkste man op aarde gedurende het hele jaar. Het vermogen van de 72-jarige groeide met 21,6 procent, oftewel 13,4 miljard dollar naar 75,2 miljard. Geen slechte prestatie.

  Bill Gates. Foto AP / Ted Warren

  Bill Gates. Foto AP / Ted WarrenBill Gates. Foto AP / Ted Warren

  3. Bill Gates
  De oprichter van Microsoft Bill Gates, voegde aan zijn vermogen 12,5 ,miljard dollar toe, onder meer doordat zijn aandelen in Redmond 7 miljard dollar meer waard werden. De bankrekening van de nummer twee onder de rijken groeide naar 62,7 miljard dollar.

  Warren Buffet. Foto ANP / Jagadeesh

  Warren Buffet. Foto ANP / Jagadeesh Warren Buffet. Foto ANP / Jagadeesh

  4. Warren Buffett
  De 82-jarige Buffet wiens fortuin 47,9 miljard dollar is, verloor zijn plek in de top 3 van rijken halverwege het jaar aan Ortega. De investeerder en zakenman verdiende niettemin vorig jaar 5,1 miljard dollar, ondanks zijn donatie van 22,3 miljoen aan liefdadigheid. De filantroop, die steevast hogere belastingen bepleit voor de rijken, zal dan ook vast blij zijn met de maatregelen in de begrotingsdeal. In een interview twee maanden geleden zei hij:

  “Over inkomens van meer dan een miljoen dollar zou minstens 30 procent belasting moeten zitten. En dan 35 procent over tien miljoen.”

  Ingvar Kamprad. Foto AFP / Fabrice Coffrini

  Ingvar Kamprad. Foto AFP / Fabrice CoffriniIngvar Kamprad. Foto AFP / Fabrice Coffrini

  5. Ingvar Kamprad
  De 86-jarige oprichter van Ikea staat met 42,9 mijard dollar als vijfde op de lijst van rijkste mensen. De waarde van zijn vermogen groeide met 16,6 procent, cijfers die Kamprad voor het eerst publiek maakte.

  Verliezers zijn er ook

  De Braziliaanse zakenman Eike Batista, die vorig jaar nog riep dat hij de rijkste man op aarde was, had misschien toch net een iets te grote mond. De 56-jarige was met een verlies van 10,1 miljard de grootste ‘verliezer’. Met een vermogen van toch nog 12,4 miljard dollar staat hij nu op de 75ste plaats in de top 100. Een flinke val vergeleken met een spaarpot van 34,5 miljard en een 8ste plek in de index vorig voorjaar.

  Facebook-oprichter Mark Zuckerberg verloor ook flink wat dollar zoals bekend; 5,2 miljard verdampte gedurende het jaar. Wat de grootste IPO had moeten worden in de geschiedenis werd een tegenvaller; na de beursgang daalde de aandelenkoers van de onderneming met 30 procent.

  Kijk hier voor de top 40 van Bloomberg index.

  • Anouk Eigenraam