Darts heeft weer een nieuwe posterboy

Michael van Gerwen verloor in de WK-finale darts gisteravond van Phil Taylor. In café Den Braai waren ze trots op hun plaatsgenoot. „Goed voor Vlijmen, goed voor darts.”

De emoties in café Den Braai liepen hoog op tijdens de WK-dartsfinale tussen dorpsgenoot Michael van Gerwen en de Engelse wereldkampioen Phil Taylor. Foto Merlin Daleman

Harold Wieleman wil even alleen zijn nadat op de televisieschermen in café Den Braai de laatste pijl van Phil Taylor de dubbel zestien in vloog. Even naar buiten, even niet die camera van dartzender RTL 7 op zijn kale hoofd. Het is zijn goede vriend Michael van Gerwen (23) niet gelukt de jongste wereldkampioen darts te worden – en dat doet pijn. Samen met zo’n tweehonderd cafébezoekers uit het Brabantse Vlijmen en omgeving moest hij lijdzaam toezien hoe Mighty Mike de finale van het WK in Londen gisteravond uit handen heeft gegeven.

„Tegen zulk geweld kan je niet op”, legt Wieleman uit als hij even later weer aanspreekbaar is. De Brit Phil The Power Taylor boog een 4-2 achterstand in sets in een 7-4 overwinning om. En dat terwijl Van Gerwen dichtbij een 5-2 voorsprong is geweest. „Win je die set, dan win je de partij”, had Wieleman in die cruciale zevende set nog gezegd tegen zijn vrienden. Sigaret na sigaret stak hij tijdens de wedstrijd op, in bier had hij geen trek. „Hier ligt Michael nog wel even wakker van”, besluit hij.

In café Den Braai is Van Gerwen vooraf favoriet in de finale tegen de (nu) zestienvoudige wereldkampioen Taylor. Dit is de vaste trainingskroeg van de in Boxtel geboren darter. Aardige vent, nuchtere Brabander, zeggen de stamgasten. Iemand weet dat Van Gerwen met zijn vriendin „dat eerste huis wat te koop staat bij de rotonde links” heeft gekocht. Hij had in één seizoen zijn hypotheek kunnen afbetalen, zegt teamgenoot Christian van Overdijk. Als verliezend finalist wint hij nog altijd zo’n 132.000 euro op het WK van de machtige commerciële bond PDC.

Met de uitbundige Van Gerwen heeft het Nederlandse darts weer een nieuwe posterboy. Als in de gloriejaren 90 van oud-kampioen Raymond van Barneveld, die op dit WK in de halve finale werd uitgeschakeld door Taylor, heerste er een milde dartskoorts in Nederland. Zo was er de afgelopen week de sensationele ontsnapping in de kwartfinale tegen Adrian Lewis en een halve finalepartij tegen James Wade waarin Van Gerwen bijna twee ‘negendarters’ achter elkaar wierp, het minimumaantal pijlen waarmee je 501 punten in een leg kan uitgooien.

In het Vlijmense café denken vrienden dat Van Gerwens optreden een nieuwe impuls kan geven aan de sport in Nederland. „Goed voor Vlijmen en goed voor darts”, vat amateurspeler Danny Bink samen. „Ik vind het mooi dat heel Nederland nu ineens weer met darts bezig is. Het is niet makkelijk in deze tijd sponsors te vinden. Ik hoop dat bedrijven over de streep worden getrokken.”

Want dartjaar 2012 was vooral het jaar van de ontuchtzaak rond Jelle Klaasen. De topdarter, die in 2006 op zijn 21ste de jongste kampioen van de kleinere Britse dartbond BDO werd, bleek naaktfoto’s te hebben gestuurd naar een vijftienjarig meisje met een verstandelijke beperking. De zaak werd afgedaan met een boete en een lichte taakstraf. Het meisje was een goede bekende van zowel Van Gerwen als Klaasen, die met elkaar optrokken als teamgenoten.

In café Den Braai wordt het onderwerp deze avond zorgvuldig gemeden. Alleen Van Overdijk, aanvoerder van het gemeenschappelijke SuperLeague hoofdklasseteam, wil wel zeggen dat het „zwaar” was Klaasen uit de ploeg te zetten. „Ik heb lang met twijfels rondgelopen. Maar wat Jelle gedaan heeft, kon echt niet.”

Als dertienjarige was Van Gerwen al niet weg te slaan van het dartbord, vertelt Van Overdijk. Vanwege zijn rekenvermogens was hij op die leeftijd al standenschrijver bij toernooien. Later verwierf hij een plekje in de auto van Klaasen en Van Overdijk, waarmee ze stad en land afreisden om in de weekenden geld te verdienen op toernooien. Achter Klaasen verwierf Van Gerwen de status van kroonprins van het Nederlandse darts. „Het gaat relatief makkelijker voor Michael”, zegt Van Overdijk. „Waar Jelle zes tot acht uur training nodig heeft, volstaat twee tot drie uur per dag voor Michael. Mentaal en qua levenservaring loopt hij bovendien ver voor op Van Barneveld toen die zo oud was.”

Vraag Van Gerwens vrienden wie aan de basis staat van het huidige succes en de vingers wijzen richting Harold Wieleman. „Ik ben geen mental coach, gewoon een vriend. Michael won als zeventienjarige een belangrijk toernooi. De verwachtingen waren hoog, maar op een gegeven moment lukte het niet meer. Hij won niets meer. Dat zat voor 90 procent in zijn hoofd. We hebben hem toen even in een lagere divisie laten spelen, en zo is hij uit het dal geklommen. Hij was het plezier in darts kwijt, dat heeft hij weer terug.”

    • Bart Hinke