In beeld

China eet minder haaienvinnen

Haaienvinnen, een omstreden Chinese delicatesse. Nergens ter wereld worden zoveel haaienvinnen geïmporteerd als in Hongkong: zo'n driekwart van de wereldwijde vangst. Maar door een felle campagne laten de Chinezen een bordje haaienvinnensoep steeds vaker aan zich voorbij gaan. Het land is in toenemende mate bezig met dierenrechten en zo ook met de rechten van de haai. Haaienvinnen worden afgehakt en na het afhakken van de vinnen worden de haaien terug in zee gegooid. Daarna sterven ze een pijnlijke dood.
Dierenrechten worden steeds belangrijker in China. Eerder spraken beroemdheden als acteur Jackie Chan en basketballer Yao Ming zich uit tegen het eten van haaienvinnen.
AFP / Antony Dickson
De EU is de grootste exporteur van haaienvinnen. Het Europees Parlement wil verbieden dat haaienvinnen worden afgehakt en de dieren na het afhakken van de vinnen in zee terug worden gegooid. Dat heeft het parlement in november vorig jaar met een grote meerderheid besloten. De haaien sterven nadat ze zijn teruggegooid.
AFP / Antony Dickson
Nergens ter wereld worden zoveel haaienvinnen geïmporteerd als in Hongkong: zo'n driekwart van de wereldwijde vangst.
AFP / Antony Dickson
Door een felle campagne is de voorliefde voor haaienvinnen onder de 7 miljoen inwoners van Hongkong aardig bekoeld.
AFP / Antony Dickson
Leung Wing-chiu is eigenaar van een droge zeevruchtenwinkel in Hongkong. De handel in haaienvinnen neemt af. Op Chinese bruiloften is haaienvinnensoep traditioneel verplichte kost, maar in toenemende mate zijn de huwelijksfeesten 'haaienvinnenvrij'.
Reuters / Bobby Yip
Te koop: haaienvinnen, een Chinese delicatesse.
Reuters / Bobby Yip
Jaarlijks verdwijnen er tientallen miljoenen haaien in haaienvinnensoep. De soep dankt zijn populariteit mede aan de medicinale werking die Aziaten aan de vinnen toeschrijven.
Reuters / Bobby Yip
Greenpeace en andere natuurbeschermingsorganisaties ijveren al jaren voor internationale handelsbeperkingen voor haaienvinnen, net zoals dat geldt voor de handel in ivoor. Maar tot nu toe zonder resultaat.
Reuters / Bobby Yip
Hier liggen toch zeker wel meer dan tienduizend vinnen.
Reuters / Bobby Yip
De haaienvinnen worden te drogen gelegd op het dak van een fabriek in Hongkong.
Reuters / Bobby Yip