buzz

Geen Oscar voor

Kauwboy

Kauwboy, de al veel gelauwerde jeugdfilm van Boudewijn Koole haalde niet de shortlist van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die dit jaar voor de 85ste keer de Oscars uitreikt. Op deze lijst staan nog wel onder meer Amour, Intouchables, A Royal Affair, Beyond the Hills en Sister. Op 10 januari wordt de nu negen films tellende lijst door een jury teruggebracht tot de vijf officieel genomineerden. De Oscaruitreiking is op 24 februari.

Beste films van 2012

Negentig filmcritici stemden mee voor de jaarlijkse uitverkiezing van de Film van het Jaar. Zij riepen Amour van Michael Haneke uit tot beste film van 2012. Thomas Vinterbergs Jagten behaalde de tweede plaats, op enige afstand gevolgd door Holy Motors van de Franse regisseur Leos Carax – de film die eind december door de NRC filmredactie werd uitgeroepen tot dé filmbelevenis van afgelopen jaar. Als beste Nederlandse film kwam Kauwboy uit de bus. De marathon werd tweede en Plan C derde. Hemel van Sacha Polak, een van de schaarse Nederlandse filmhuisfilms uit 2012, eindigde op de vierde plaats, gevolgd door de jeugdfilm Achtste-groepers huilen niet.