Blazersensemble start 2013 vol vuur

NBE Nieuwjaarsconcert. Gehoord: Concertgebouw Amsterdam, 1/1.

Het jubileumjaar van het 125-jarige Concertgebouw begon met een prille traditie: het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble. Het bood een mozaïek van stukken in uiteenlopende genres, fantasievol gearrangeerd en gebracht met vuur en een flinke scheut theater.

Het thema dit jaar was liefde. Het meest hilarisch kwam dat tot uitdrukking in de korte intermezzo’s tijdens changementen, wanneer verschillende ensembleleden het hijgerige Je t’aime... moi non plus playbackten terwijl ze de stoïcijnse contrabas opvreeën. Maar er was ook een ontroerend en prachtig geënsceneerd tweeluik van Monteverdi’s Si dolce en de evergreen Bésame mucho. De Griekse lyra-speler Psaradonis, een oudtestamentische verschijning, zong een opzwepend liefdeslied. Hoogtepunten buitelden over elkaar.

Een andere rode draad vormde het magnum opus van de jubilerende Richard Wagner, geboren in 1813. Zijn massieve Ring-cyclus was gecomprimeerd tot vier grotendeels instrumentale scènes, waarin oppergod Wotan – op het projectiescherm afgebeeld als hebzuchtige bankier – aan goudkoorts ten onder gaat. Wagner werd ook geëerd met een pompende collage Wagnam-style. Knap hoe het NBE uit zulke diverse ingrediënten een vloeiend geheel wist te smeden, dat bovendien, een enkele onzuivere intonatie daargelaten, voortreffelijk werd vertolkt.

Liefde in al haar facetten kwam ook aan bod bij de vier jeugdige winnaars van de NBE-compositiewedstrijd, die verbazingwekkend op hun gemak waren op het podium van het Concertgebouw.

    • Joep Stapel