Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Mogelijk nieuw strafrechtelijk onderzoek naar Zorreguieta’

Jorge Zorreguieta kwam in 2007 nog naar Nederland voor de 40-jarige verjaardag van Willem-Alexander. Foto screenshot RTL

Een Argentijnse onderzoeksrechter is door nabestaanden van de militaire dictatuur verzocht een nieuw strafrechtelijk onderzoek te starten naar oud minister van Landbouw Jorge Zorreguieta. Dat schrijft de Argentijnse krant Página/12 vanochtend.

Binnen enkele dagen krijgt Zorreguieta mogelijk een reisverbod opgelegd door de rechter. Volgens de advocaat van de slachtoffers, Rodolfo Yanzón, moet Zorreguieta hebben geweten van verdwijningen op het Nationaal Instituut voor Landbouw en Visserijtechnologie (INTA).

Landbouwinstituut werkt mee aan onderzoek

De verdwenen personen werkten voor het instituut, onder de directe leiding van Zorreguieta. Dit instituut heeft al aangegeven de volledige medewerking te verstrekken tijdens het onderzoek, zo schrijft de Argentijnse krant. De rol van Zorreguieta is eerder onderzocht, maar INTA is nooit eerder bereid gevonden om mee te werken.

Een overlevende die destijds voor INTA werkte en enkele familieleden van de verdwenen personen hebben nieuwe verklaringen afgelegd over de verdwijningszaak. Tijdens de dictatuur na de staatsgreep die plaatsvond in 1976, werkten er 5000 mensen voor INTA, waarvan er 794 zijn ontslagen in deze periode. Hiervan zijn diverse mensen gedwongen ontslagen, gearresteerd en vier mensen zijn verdwenen. Om deze personen draait het nieuwe onderzoek dat nabestaanden willen, en de vraag is wie de verantwoordelijkheid draagt voor deze misdaden. Of het onderzoek er daadwerkelijk komt, is nog maar zeer de vraag, aldus NRC-redacteur Marcel Haenen:

“De beslissing voor het starten van een nieuw onderzoek zal grotendeels een politieke beslissing zijn. Belangrijke factor daarin is hoeveel bewijs er gevonden is tegen de oud-minister. Als er relatief weinig belastend materiaal is gevonden is het zeer twijfelachtig of de politiek het de moeite waard vindt.”

Twitter avatar peter_scheffer Peter Scheffer nieuwe bewijzen verdwijning 4 personen: twee mannen, twee vrouwen waarvan 1 zwanger tijdens zijn periode als staatssecretaris #Zorreguieta

De junta van Videla, die na een coup de macht greep, heerste van 1976 tot en met 1983 over Argentinië. Een hardhandig optreden tegen linkse guerrilla’s en hun aanhangers kostte tussen de twintig- en dertigduizend mensen het leven. Videla werd in december veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf nadat hij schuldig was bevonden aan de marteling van en moord op 31 gevangenen in 1976. In 25 jaar Argentijnse democratie was het voor het eerst dat Videla werd veroordeeld.

Zorreguieta werd in maart 1976 na de staatsgreep onderminister en in maart 1979 minister van landbouw. Deze functie bekleedde hij tot maart 1981, toen hij een andere baan kreeg.

Twitter avatar peter_scheffer Peter Scheffer Al Jazeera maakte 3 dagen geleden nog deze feature over mensenrechtenagenda in #Argentinië noemde land een voorbeeld http://t.co/KQZvX8JS