Ambo-oprichter Herman Pijfers (89) overleden

Eén van de door Pijfers uitgegeven bestsellers

Uitgever en schrijver Herman Pijfers (1923), in 1963 oprichter van uitgeverij Ambo, is op 30 december overleden, zo weet Boekblad. Pijfers, bekend als uitgever van populaire titels als Jan Foudraines Wie is van hout…, werd in 1985 door Boekblad omschreven als ‘radargevoelig voor supersellers’.

Pijfers, die volgens Boekblad dé katholieke uitgever van Nederland wilde zijn, werd bekend met een reeks van klassieke Latijnse schrijvers en hulpverleningsboeken als Wie is van hout… van Jan Foudraine dat toen een onthullende inkijk gaf in de medische psychiatrie van 25 jaar geleden. Tot de stal van Ambo behoorden ook auteurs toe als Hans Achterhuis, Ivan Wolffer en Huub Oosterhuis.

Pijfers begon vlak na de Tweede Wereldoorlog als redacteur in Heemstede. Na een conflict over Heinrich Bölls Biljart um halbzehn, kreeg Pijfers eind jaren vijftig binnen het katholieke weekblad De Fontein de kans om Ambo op te zetten. Pijfers omschreef die mogelijkheid zelf in Boekblad als een ‘zoenoffer’.

Na 22 jaar Ambo ging Pijfers op zijn 62ste met pensioen om zich toe te leggen op het schrijven, van boeken over het boekenvak en het katholieke leven en de Bas Banning-avonturenreeks die hij onder pseudoniem schreef.

Pijfers wordt op vrijdag 4 januari gecremeerd op Den en Rust in Bilthoven.

    • Roderick Nieuwenhuis