A-capellazang als navel van de wereld

Pitch Perfect. Regie: Jason Moore. Met: Anna Kendrick, Brittany Snow, Rebel Wilson. ***

Het is dat het merendeel van de muziek zo slap is. Al zou je ook weer kunnen zeggen dat dat deel uitmaakt van de hogere ironie waar Pitch Perfect op mikt. Maar er is iets gek leuks aan deze film die de draak steekt met het Amerikaanse studentenleven zoals we dat hebben leren kennen uit films over het Amerikaanse studentenleven in het algemeen en a capella zingende studenten in het bijzonder. En zoals dat gaat met hogere ironie neemt hij dat alles dan ook weer buitengewoon serieus. Dus het is even naar het juiste evenwicht zoeken als Europese toeschouwer die misschien niet per se weet dat er inderdaad zoiets bestaat als een zangwedstrijd met de fraaie benaming International Championship of Collegiate A Capella met een jaarlijkse finale in het prestigieuze Lincoln Center in New York, waar de Metropolitan Opera is gehuisvest.

En je moet wel erg van a capella en hogere ironie houden om je niet te storen aan het formuleverhaaltje over buitenbeentje Beca die zich op de fictieve Barden University aansluit bij The Bellas, een vrouwelijke a-capellagroep die het opneemt tegen de jongens van The Treblemakers alsof er op de wereld verder niets bestaat. Zelfs geen andere concurrenten, want de korte fragmentjes van het kampioenschap doen vermoeden dat elke andere groep op het podium beter is dan The Bellas en The Treblemakers. Maar misschien gaat het wel niet eens echt over excelleren, maar over uitvinden wie je bent en de ander accepteren. Zoals in elke studentenlevenfilm. Al hebben die dan weer niet allemaal a-capellazang. En een personage dat zich Fat Amy (gespeeld door de geweldige Rebel Wilson) noemt, maar liegt over haar naam. Dat is dan wel weer gek leuk.

    • Dana Linssen