616 aanhoudingen voor overtredingen rond jaarwisseling

Twee jongens vandaag die bezig zijn met het uitvoeren van een taakstraf wegens overtredingen die ze pleegden tijdens de jaarwisseling. Foto ANP / Evert Elzinga Twee jongens vandaag die bezig zijn met het uitvoeren van een taakstraf wegens overtredingen die ze pleegden tijdens de jaarwisseling. Foto ANP / Evert Elzinga

De politie heeft 616 verdachten voor overtredingen rond de jaarwisseling aangehouden. Van hen zijn er 113 vastgezet, meldt het Openbaar Ministerie in een eerste inventarisatie.

Van de ruim zeshonderd verdachten worden er zeventien verdacht van (zware) mishandeling van hulpverleners of agenten, 81 zouden de hulpdiensten in de weg hebben gelopen of hebben beledigd, 202 mensen worden verdacht van geweld tegen overige personen, 158 van vandalisme en nog eens 158 van andere overtredingen.
Zeker tien mensen moeten vandaag al een taakstraf uitvoeren voor hun wangedrag tijdens de nieuwjaarsviering.

Ruim zestien mensen verschijnen vandaag en morgen voor de rechter bij zogenoemde supersnelrechtzittingen in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Midden-Nederland. Dat aantal kan nog oplopen omdat nog niet alle zaken zijn beoordeeld. Op oudjaarsdag werden er ook al boetes en taakstraffen uitgedeeld met behulp van snelrecht waarbij verdachten binnen drie dagen worden berecht.

Bij strafzaken rond de jaarwisseling eist het OM boetes, taakstraffen of gevangenisstraffen die 75 procent hoger liggen dan normaal gesproken. Bij geweld tegen agenten, ambulancepersoneel of brandweermannen wordt de strafeis met tweehonderd procent verhoogd. De opgelegde taakstraffen worden zoveel mogelijk kort na de jaarwisseling uitgevoerd, gevangenisstraf moet zoveel mogelijk direct aansluitend op de veroordeling worden uitgezeten. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. De aangerichte schade wordt bovendien op de daders verhaald waar mogelijk.

    • Anouk Eigenraam