Tientallen mensen doodgedrukt na vuurwerkshow Abidjan

Kleding en spullen die zijn blijven liggen buiten het stadion na de ramp vannacht. Foto AFP / Hervé Sevi

In de voormalige Ivoriaanse hoofdstad Abidjan zijn vannacht zeker 61 mensen omgekomen. Ze werden nabij een stadion doodgedrukt in een menigte die terugkeerde van een vuurwerkshow.

Reuters meldt dat volgens een reddingswerker “rond de zestig doden” zijn geteld. Er zouden tevens tweehonderd gewonden zijn. Volgens de reddingswerker zijn dit nog voorlopige cijfers. Maar de autoriteiten lieten vanmiddag weten dat er zeker 61 doden zijn gevallen.

Waarschijnlijk loopt dodental nog op

De mensen liepen elkaar tijdens een nieuwjaarsfeest in de wijk Plateau nabij het voetbalstadion Felix Houphouet Boigny onder de voet, meldt de Ivoriaanse staatstelevisie. Het dodencijfer loopt waarschijnlijk nog op omdat veel gewonden er slecht aan toe zijn.

Eén lezing is dat het drama zich voltrok toen feestgangers een door water overstroomde passage probeerden te omzeilen door een onverlichte passage te kiezen waaraan nog gewerkt werd, weet persdienst Novum. Mensen vielen in een groot gat en kregen tientallen anderen over zich heen. Veel gewonden werden bewusteloos naar verschillende ziekenhuizen in Ivoorkust gebracht.

AFP spreekt van mensen die zijn vertrapt en zijn gestikt. AP voegt daaraan toe dat er rond 02.00 uur paniek ontstond in de menigte waarna deze op hol sloeg.

Vuurwerkshow was feest van bevrijding

Op de plaats van het onheil lagen vanochtend vele kledingstukken en schoenen, alsmede bloed. Het leger was aanwezig. Het was de tweede keer dat in Abidjan met een vuurwerkshow het nieuwe jaar werd ingeluid nadat president Alassane Ouattara aan de macht kwam. Hij vocht na te zijn gekozen door het volk een bloedige strijd uit met de verdreven president Lourent Gbagbo.

De havenstad Abidjan aan de Golf van Guinee is de belangrijkste en grootste stad van Ivoorkust. Tot 1983 was het tevens de hoofdstad.


Grotere kaart weergeven