Terugkijken: de oudejaarsconference van Erik van Muiswinkel en consorten

Het blijft natuurlijk toch wel een dingetje, die oudejaarsconference. Vorig jaar hadden we nog zwaargewicht Youp van ‘t Hek, nu moesten we het doen met een evenzogoed ervaren kracht als Erik van Muiswinkel, ondersteund door collega-cabaretiers. Maar dat is toch van iets mindere statuur.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het blijft natuurlijk toch wel een dingetje, die oudejaarsconference. Vorig jaar hadden we nog zwaargewicht Youp van ’t Hek, nu moesten we het doen met een evenzogoed ervaren kracht als Erik van Muiswinkel, ondersteund door collega-cabaretiers. Maar dat is toch van iets mindere statuur.

Guido Weijers was na zijn breuk met stal SBS6 en een sabbatical dit jaar te zien bij de KRO, maar dan niet op oudejaarsavond. Youp had dit jaar geen tijd, of zin, of wat anders. Freek de Jonge. Tsja, Freek de Jonge. En dus was het net als in 2010 maar weer de beurt aan Van Muiswinkel, en anderen.

In ‘Het Eerlijke Verhaal’ blikt Van Muiswinkel terug en houdt de vaart erin door telkens weer zijn conferences te illustreren met sketches van zijn collega’s. Daaronder bevinden zich maatje Joep van Deudekom, Sanne Wallis de Vries, Jeroen Woe, Niels van der Laan en Rob Urgert.

De club is dan misschien geen Youp van ’t Hek, het trok wel meer dan anderhalf miljoen kijkers. Na de oud en nieuw-special van Ik Hou Van Holland (2.092.000) op RTL4 was de oudejaarsconference gisteravond met 1.606.000 miljoen kijkers het op een na best bekeken programma.

Twitter avatar jochemmyjer Jochem Myjer Wat een grappige oudejaarsconference op ned1 van oa @erikvmuiswinkel ! Snel, grappig en van niveau! Heerlijk!
Twitter avatar ingeklinkert Inge Klinkert #oudejaarsconference Halve wenkbrauwen, af en toe de ogen wat langer sluiten wegens charmant + andere jurk @SanneWallis - beste typetje!!!
Twitter avatar 1verhagen1 Jan Verhagen Prima #oudejaarsconference van @erikvmuiswinkel. Mooie woordgrappen.Knap gevonden om “Ranomi Kromowidjojo” te zingen als het Wilhelmus
Twitter avatar MarleenvdWiel Marleen van de Wiel Trek je ’n gelovig kind om 11:45 uur uit zijn bed, champagne & vuurwerk, zier tv #ned1 met @erikvmuiswinkel : hij kijkt als de hoofdpiet!!

Maar het iedereen naar de zin maken, dat valt niet mee, zo ondervindt het cabaretgezelschap. De kritieken van de twitteraars zijn niet louter positief.

Twitter avatar paulusschrijver Paul Schrijver Hij schijnt de grappigste cabaretier ter wereld te zijn….ná de Fin Pekka Kuusisto. RT @hermannijman vMuiswinkel is toch wel grappig #Ned1
Twitter avatar hgeurts Hans Geurts Onze tv ligt in de tuin. (dixit @ajboekestijn) Wat n beroerd vooringenomen cabaret op #ned1
Twitter avatar PetervanDijken Peter van Dijken Ach ja, geen cabaret zonder de oorlog erbij te halen. Wat een armoe. En lachen hè??? #Ned1
Twitter avatar theatman theatman Erik van Muiswinkel & friends zijn helaas bij zeer minimale vlagen grappig :(
#ned1 #zap
Twitter avatar KerstVisser Kerst Visser Project X: check. En zo vinken we één voor één het voorspelbare lijstje af. #NED1
Twitter avatar Basvanderveen Bas van der Veen Die @erikvmuiswinkel is zeventien jaar jonger dan Freek de Jonge, maar nu al minstens zo naar. STOP.DE.PIJN. #NED1
    • Jules Seegers