Republikeinse leider tegen akkoord ‘fiscal cliff’

Barack Obama haastte zich gisteren om de druk op het Congres op te voeren en riep de leden op niet langer te treuzelen na het ‘ja’ van de Senaat. Foto EPA / Michael Reynolds

Eric Cantor, de Republikeinse leider in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is tegen het begrotingsakkoord dat vannacht in de Senaat werd bereikt. Dat zei hij vandaag na een vergadering met andere afgevaardigden van zijn partij, aldus AP.

President Barack Obama bereikte gisteren vlak voor het verstrijken van de deadline overeenstemming over het begrotingsakkoord. De Amerikaanse Senaat gaf zijn fiat voor het begrotingsakkoord dat vicepresident Joe Biden namens de Democraten na de deadline sloot met de Republikeinse leider binnen de Senaat Mitch McConnell. Het Huis moet nog akkoord gaan.

Als het Huis eveneens akkoord gaat, kan Obama de maatregelen met zijn handtekening van kracht laten worden. Of dat ook gaat gebeuren is door de weigerachtige houding van de Republikeinen echter nog maar de vraag. De Republikeinen hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Het akkoord ‘redt’ de middeninkomens

Het akkoord voorziet in een belastingverhoging voor inkomens vanaf 450 duizend dollar per jaar, een grens die aanzienlijk hoger ligt dan de 250 duizend dollar die Obama in zijn verkiezingscampagne had genoemd. Door het akkoord zouden middeninkomens worden ‘gered’ en pas vanaf vier ton per jaar gaat de belasting omhoog. Nieuwe bezuinigingen worden voorlopig afgewend, langdurig werklozen behouden hun uitkering, op het zorgstelsel Medicare voor Amerikanen ouder dan 65 wordt niet gekort en terloops wordt een salarisverhoging van negenhonderd leden van het Congres voorkomen.

Cantor kan het akkoord vooral niet steunen omdat er geen bezuinigingen in staan, zegt hij. Maar er ligt nog niets vast, aldus Cantor. Vanavond willen de Repubikeinen het akkoord in twee vergadersessies bespreken.

DE ‘FISCAL CLIFF’: HARDE MAATREGELEN VOOR ALLE AMERIKANEN

Vrijwel alle Amerikanen gaan met de maatregelen die onder de ‘fiscal cliff’ vallen meer belasting betalen. voor een totaal van ongeveer 536 miljard dollar (ruim vierhonderd miljard euro). Ook treden automatisch voor 110 miljard dollar (meer dan tachtig miljard euro) aan bezuinigingen in werking, ofwel ongeveer acht procent van de jaarlijkse budgetten van de meeste overheidsdepartementen. Elke Amerikaan zou er daardoor op achteruit gaan. Economen vrezen dat deze automatische bezuinigingen en belastingverhogingen de VS in een nieuwe recessie kunnen storten, met ernstige gevolgen voor de wereldeconomie.

Niemand wil dat pakket – maar dat was ook juist de bedoeling: de ‘begrotingsafgrond’ die in de zomer van 2011 in het vooruitzicht werd gesteld voor 1 januari 2013, was bedoeld om onaantrekkelijk te zijn voor zowel de Democraten als de Republikeinen, zodat ze voor die tijd tot een compromis zouden komen.

De twee kampen waren de afgelopen tijd echter vooral druk met elkaar de schuld geven van stuklopende onderhandelingen, zodat er nu te weinig tijd over was.

    • Anouk van Kampen