Recordaantal nieuwjaarsduikers: 40.000 trotseren het koude water

Duizenden vieren in Scheveningen het nieuwe jaar met de traditionele Nieuwjaarsduik in de Noordzee.
Duizenden vieren in Scheveningen het nieuwe jaar met de traditionele Nieuwjaarsduik in de Noordzee. Foto ANP

Ongeveer veertigduizend mensen hebben vandaag deelgenomen aan een nieuwjaarsduik. Dat zijn er vierduizend meer dan vorig jaar. Volgens de organisatie van de duiken een record: vooraf werden zo’n 37 duizend deelnemers verwacht. Met tienduizend deelnemers was de duik in Scheveningen het grootst.

De 36 duizend duikers van vorig jaar waren ook al een record. Op de eerste dag van 2011 waren er zo’n 27 duizend duikhelden. In totaal waren er dit jaar op meer dan honderd locaties georganiseerde nieuwjaarsduiken. In 2012 waren dat er 89.

De luchttemperatuur was, afhankelijk van de locatie, 7 à 8 graden, warm voor de tijd van het jaar. Het water had ongeveer dezelfde temperatuur. Doordat het stevig woei, lag de gevoelstemperatuur echter rond het vriespunt. Verschillende nieuwjaarsduiken, onder andere in Opheusden en Doesburg, werden door de hoge waterstand in rivieren afgelast. Duiken zouden te gevaarlijk zijn, omdat mensen niet kunnen zien waar de kade ophoudt en de rivier begint.

De nieuwjaarsduiktraditie begon volgens de organisatie in Zandvoort. De eerste duik in Scheveningen vond plaats in 1965. De nieuwjaarsduik ging slechts één keer niet door vanwege de kou.

Bekijk beelden van de zwemmers: