Rampspoed en parasieten: zo zag de wereld in 2013 er volgens ons uit

“Het jaar is 2013: Los Angeles ligt in puin. Los Angeles, dankzij de zware aardbeving van het jaar 2000 losgescheurd van het vasteland, fungeert in 2013 als afvalbak van braaf Amerika, waar roken, vloeken en het eten van rood vlees niet langer zijn toegestaan.” Nee, natuurlijk niet echt. Maar in 1996 is dat blijkbaar hoe wij dachten dat de wereld vandaag de dag zou zijn.

De wereld in 2013? Screenshot uit Escape from L.A.

“Het jaar is 2013: Los Angeles ligt in puin. Los Angeles, dankzij de zware aardbeving van het jaar 2000 losgescheurd van het vasteland, fungeert in 2013 als afvalbak van braaf Amerika, waar roken, vloeken en het eten van rood vlees niet langer zijn toegestaan.” Nee, natuurlijk niet echt. Maar in 1996 is dat blijkbaar hoe wij dachten dat de wereld vandaag de dag zou zijn.

In de film Escape from L.A. van John Carpenter, waarover NRC-redacteur Mark Duursma - toen nog in Trouw - in bovenstaand citaat schrijft, is 2013 een rampjaar. Eindeloos veel overheidsregels overheersen, en L.A. is de stad waar andersdenkenden worden gedumpt en anarchie heerst. De film is ook niet best overigens:

Of kijk eens naar The Postman, door Kevin Kostner geregisseerd in 1997. Ook niet erg vrolijk: in 2013 heeft een oorlog niets meer overgelaten van de infrastructuur en technologie van Amerika (science fiction gaat tenslotte bijna altijd over Amerika…). Langzaam weet de VS dankzij de heldhaftige hoofdpersoon Kevin Kostner (die ook de regie doet) te herstellen:
http://www.youtube.com/watch?v=YMx1VKyy-t0

Nog meer rampspoed: The Scarlet Plague. In 1912 geschreven door Jack London. Kwalitatief weer van een hele andere orde. Het boek speelt zich af in 2073, zestig jaar na de komst van ‘de Rode Dood’, een oncontroleerbare epidemie die de hele planeet heeft ontvolkt. In 2013 werd in dit boek dus het grootste deel van de mensheid vernietigd, en James Howard Smith, de hoofdpersoon, is een van de weinige overlevenden van de tijd voor de Dood kwam:

“It was in the summer of 2013 that the Plague came. I was twenty-seven years old, and well do I remember it.”…

En weer een ander type ellende in No. 6, waar parasieten een perfecte stad teisteren:

In 2013 zouden volgens Babylon Babies ook de eerste kinden van een nieuwe fase in de menselijke ontwikkeling worden geboren. Het is een boek uit 1999 van Maurice Dantec. Cyborgs en politieke chaos, en de geboorte van een hyperintelligente tweeling die de homo sapiens gaat vervangen. Een inspiratie voor de (weer zo’n geweldige) film Babylon A.D.:

Ten slotte zijn we in A Scanner Darkly allemaal verslaafd aan een nieuwe illegale drug:

Apocalyps, rampen, doden, ziektes: zoals vaak in science fiction zag het er niet goed uit voor het jaar 2013. En wat betreft een totaal nieuw soort mens, dat valt ook wat tegen.

Voorlopig zal het zo’n vaart niet lopen. De grootste horde lijkt te zijn dat de feestloze maand januari vanaf morgen dan écht gaat beginnen. Zonder vleesetende parasieten, dat scheelt.

    • Anouk van Kampen