Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opstelten ontevreden over geweld tegen hulpverleners, ondanks daling

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten voorafgaand aan de persconferentie over het verloop van de jaarwisseling.
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten voorafgaand aan de persconferentie over het verloop van de jaarwisseling. Foto ANP / Robin Utrecht

Minister van Veiligheid Ivo Opstelten heeft zojuist in een persconferentie bevestigd dat de jaarwisseling in alle opzichten beter is verlopen dan afgelopen jaren. Toch is hij niet tevreden: het aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners moet nog verder omlaag, meldt persdienst Novum.

Er werden dit jaar 74 hulpverleners belaagd tegen 110 vorig jaar, 61 mensen werden hiervoor gearresteerd. Het totaal aantal incidenten was vannacht 8094 tegen 8500 vorig jaar, zei Opstelten. Het merendeel van de meldingen betrof vernielingen. Ook het aantal aanhoudingen liep af van 1300 naar 1000, en de ernst van incidenten was minder erg. “Maar ieder incident is er een te veel”, aldus Opstelten.

‘Onaanvaardbaar hoge cijfers’

Hoewel het vrij rustig bleef in de grote steden en er minder incidenten werden gemeld, is nog altijd sprake van onaanvaardbaar hoge cijfers, zei de minister in een reactie op de eerste inventarisatie van de cijfers. Volgens de minister hoort geweld niet bij een feest. Dat de jaarwisseling nu rustiger en beter is verlopen heeft volgens Opstelten vooral te maken gehad met de regen. In de oudjaarsnacht kreeg vrijwel het hele land te maken met buien.

Op diverse plaatsen in het land werden hulpverleners gehinderd bij hun werk. Zo moest in Rotterdam de ME eraan te pas komen om de brandweer een brand te laten blussen, werd in Den Haag de politie belaagd en werden in Amsterdam politieagenten en brandweerlieden bedreigd.

Volgens Opstelten is de jaarwisseling, als je louter naar de cijfers kijkt, relatief beheersbaar. Het aantal incidenten is echter nog te hoog. Hij benadrukte dat “we ons op alle fronten moeten blijven inzetten om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling daadwerkelijk een feest is”. Het complete rapport over agressie en geweld in de nieuwjaarsnacht wordt op 11 januari gepresenteerd.