‘Deel slachtoffers ongeluk Raard is er slecht aan toe’

Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel en teamchef Tsjipke Hijlkema van de politie Fryslan tijdens de persconferentie over het ongeval in Raard. Foto ANP / Vincent Jannink

Twaalf of dertien gewonden van het ongeluk vannacht in het Friese dorp Raard liggen nog in het ziekenhuis. Een deel is er slecht aan toe. Vier of vijf van de in totaal zeventien gewonden zijn al naar huis.

Volgens NOS en de Volkskrant heeft burgemeester Waanders van de gemeente Dongeradeel, waar Raard onder valt, dat vanmiddag laten weten. “Het nieuwe jaar is op een afschuwelijke manier begonnen”, zei ze daar.

De vrouw werd aangehouden, maar is inmiddels vrijgekomen

Bij een vreugdevuur tijdens de jaarwisseling in de Friese plaats Raard reed een automobiliste met drie kinderen op de achterbank in op een groep van ongeveer veertig mensen. Zestien volwassenen en een kind raakten gewond, van wie drie ernstig. Vier of vijf van de gewonden, onder wie het kind, zijn inmiddels weer naar huis. De vrouw en haar kinderen bleven ongedeerd.

Volgens een politiezegsman was de vrouw mogelijk verblind door het vuur, waardoor ze het deel van de groep dat op de weg stond over het hoofd zag. Er was volgens burgemeester Waanders geen opzet in het spel. De vrouw reed ongeveer zestig kilometer per uur, de maximale snelheid op de weg. Ze had niet gedronken. Ze werd aangehouden, maar is in de loop van de dag vrijgekomen. De vrouw blijft formeel wel verdachte, maar de politie gaat uit van een ongeluk.

‘Kijkers vreugdevuur stonden op de weg’

In het dorpshuis in Raard is opvang ingericht voor getuigen en andere betrokkenen. Verschillende kinderen zijn opgevangen bij familie en bekenden omdat beide ouders in het ziekenhuis zijn opgenomen. Raard is een kleine gemeenschap. Veel dorpsgenoten stonden bij het vreugdevuur of waren ernaar op weg. Burgemeester Waanders was zeer te spreken over de eerste hulp die inwoners verleenden.

Aan het begin van de middag werd een druk bezochte besloten bijeenkomst georganiseerd in het dorpshuis van Raard voor de tweehonderd inwoners. In verband met het ongeval gaat de nieuwjaarsreceptie van de gemeente donderdag niet door.

De organisatoren van het vreugdevuur hadden een vergunning. De burgemeester gaat bekijken of die vergunning eind dit jaar weer moet worden uitgegeven, maar wil nu eerst de aandacht richten op de gewonden en hun familie. Volgens omstanders vielen er zoveel gewonden omdat de kijkers op de weg stonden. Op een pad langs de weg stonden ze in de rook, waardoor ze op de weg zouden zijn gaan staan.

    • Anouk van Kampen