Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ondanks zero tolerance toch weer geweld tegen hulpverleners

Hulpverleners zijn in de nieuwjaarsnacht op verschillende plekken in het land gehinderd bij hun werk. In Rotterdam moest de ME eraan te pas komen om de brandweer een brand te laten blussen, in Den Haag werd de politie belaagd, en in Amsterdam werden politieagenten en brandweerlieden bedreigd.

In en bij Rotterdam raakten in totaal elf politiemensen lichtgewond. In Dordrecht werden agenten en brandweerlieden bekogeld met flessen. In Den Haag werden tien mensen aangehouden voor het belagen van de politie. Drie agenten raakten gewond.

In Amsterdam werden politieagenten en brandweerlieden driemaal geconfronteerd met bedreigingen. De brandweer heeft aangifte gedaan, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Ook elders in het land werden incidenten gemeld. Zo werd in Apeldoorn een brandweerman in zijn rug getrapt. In Groningen werd een aanhouding verricht omdat er met stenen naar een politieauto was gegooid.

Strafeis tegen verdachten verdrievoudigd

Tegen veroorzakers van ongeregeldheden rond oud en nieuw wordt hard opgetreden, liet het Openbaar Ministerie vorige maand weten. Als bij een incident politieagenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden betrokken zijn, wordt een strafeis tegen verdachten verdrievoudigd.

Sommige verdachten van geweld staan al binnen drie dagen voor de rechter in een supersnelrechtzitting. Daarnaast zijn in het hele land voor januari snelrechtzittingen en themazittingen gepland. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten geeft vanmiddag rond 16.30 uur een toelichting op de eerste cijfers.