Nu al boetes en taakstraffen voor nieuwjaarsincidenten uitgedeeld

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag al tientallen zaken afgehandeld van mensen die strafbare feiten pleegden in de nieuwjaarsnacht. De verdachten kregen in de meeste gevallen een dagvaarding voor een supersnelrechtzitting, een boete of taakstraf.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag al tientallen zaken afgehandeld van mensen die vannacht strafbare feiten pleegden. De verdachten kregen in de meeste gevallen een dagvaarding voor een supersnelrechtzitting, een boete of taakstraf.

Het parket Midden-Nederland handelde bijvoorbeeld veertig zaken af. Veertien verdachten hebben een dagvaarding gekregen, van wie zes donderdag voor de supersnelrechter moeten verschijnen. Drie zaken zijn afgedaan met een boete. Een van hen moest 1050 euro betalen voor het beledigen van een politieagent. Twee minderjarigen zijn naar Bureau Halt gestuurd.

Justitie in Rotterdam boog zich vandaag over ruim honderd zaken. Aan 28 verdachten zijn boetes of een taakstraf opgelegd voor onder meer vuurwerk afschieten met een knalpistool en het verzetten bij een aanhouding. De boetes liepen op tot zeshonderd euro. Tot nu toe kregen twee mensen een oproep voor een supersnelrechtzitting.

Bij het parket Zeeland-West-Brabant kregen tien verdachten een taakstraf. Eén verdachte betaalde een boete. Zo’n twintig verdachten moeten later in de rechtbank verschijnen op een speciale oud en nieuwzitting.

Zero tolerance-beleid en supersnelrecht worden voortgezet

Eerder vandaag werd bekend dat er minder geweldsincidenten tijdens de nieuwjaarsnacht hebben plaatsgevonden dan vorig jaar. Ook werden minder mensen opgepakt. Toch heeft minister van Veiligheid en Justitie Opstelten laten weten ontevreden te zijn: het aantal geweldsincidenten moet nog verder omlaag.

Tegen veroorzakers van ongeregeldheden rond oud en nieuw wordt hard opgetreden, liet het Openbaar Ministerie vorige maand weten. Het OM eist voor geweld tijdens de jaarwisseling hogere straffen. Als bij een incident politieagenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden betrokken zijn, wordt een strafeis tegen verdachten verdrievoudigd.

Sommige verdachten van geweld staan al binnen drie dagen voor de rechter in een supersnelrechtzitting. Daarnaast zijn in het hele land voor januari snelrechtzittingen en themazittingen gepland.

    • Anouk van Kampen