Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Minder incidenten en rumoer in grote steden tijdens jaarwisseling

ROTTERDAM - Feestvierders bij een regenachtige Nationale Nieuwjaarsnacht in Rotterdam. ANP MARCO DE SWART
ROTTERDAM - Feestvierders bij een regenachtige Nationale Nieuwjaarsnacht in Rotterdam. ANP MARCO DE SWART Regen, champagne en vuurwerk. Feestvierders bij een regenachtige Nationale Nieuwjaarsnacht schenken de glazen alvast vol met champagne. Foto ANP / Marco de Swart

In Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam is het vannacht relatief rustig gebleven. Vrijwel alle grote steden maken melding van een rustigere jaarwisseling dan vorig jaar.

Volgens Nu.nl bestempelt de politie in Rotterdam de afgelopen oud en nieuw als “aanmerkelijk minder rumoerig dan vorig jaar”. Het slechte weer zou hebben bijgedragen aan dat weinig mensen op straat bleven hangen. Utrecht meldt soortgelijke berichten.

Gebiedsverboden Den Haag blijken effectief

In Den Haag bleef het volgens de politie “kalm”. Van tevoren werd een aantal gebiedsverboden ingesteld en dat zou hebben bijgedragen aan deze relatieve rust. De politie in Amsterdam noemt de jaarwisseling in een eerste terugblik behapbaar, meldt persdienst Novum. Het complete beeld moet nog worden opgemaakt, maar er lijken minder grote incidenten dan in voorgaande jaren, zegt een woordvoerder.

In het havengebied van Amsterdam zijn twee illegale feesten door de politie beëindigd nog voor ze waren begonnen. De organisators zijn vertrokken en muziekinstallaties zijn in beslag genomen.

Vuurwerkshow Amsterdam trekt flink minder bezoekers

In de hoofdstad werd verder door 3.500 feestgangers genoten van een vuurwerkshow op het Oosterdok bij het Scheepvaartmuseum. Deze schatting van de politie wijst op aanzienlijk minder belangstellenden dan vorig jaar, toen op de Dam twintigduizend man kwam opdagen.

Niet alleen de nieuwe locatie maar ook het slechte weer en vooral de harde wind zouden hier debet aan kunnen zijn. Pas aan het begin van de avond werd duidelijk dat de vuurwerkshow door kon gaan. In totaal werden in Amsterdam 107 aanhoudingen verricht. Vorig jaar waren dat er nog 201.

Ook rustig in provincies

In Brabant, Friesland, Groningen en Drenthe werden volgens Nu.nl opvallend veel brandjes gemeld. Flevoland kende merkwaardig veel inbraakmeldingen terwijl Gelderland weinig opvallends meldt.

In Friesland raakten wel zeventien mensen gewond toen een auto inreed op een groep mensen. En in het Brabantse Heeze werd het plaatselijke station toegetakeld door vuurwerk.

Hulpverleners met rust gelaten

Volgens de NOS zijn er tijdens de jaarwisseling geen grote incidenten geweest met geweld tegen hulpverleners. Een man uit Apeldoorn heeft wel een brandweerman geschopt. Agenten waren aanwezig en konden de man direct aanhouden. De brandweerman werd geraakt op zijn rug, maar hoefde niet te worden behandeld.

Het Openbaar Ministerie eist voor geweld tijdens de jaarwisseling hogere straffen. Dat geldt in het bijzonder voor geweld tegen hulpverleners.