Minder beste wensen via telefoon, social mediaverkeer flink gestegen

Mobiel telefoonverkeer had na twaalf uur een stuk minder te lijden onder drukte dan normaal. Steeds meer worden internetdiensten ingezet voor gelukwensen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Inderdaad; het duurde vannacht niet lang of de traditionele nieuwjaarswensen konden gewoon per telefoongesprek aan familie en vrienden wordne overgebracht. Bereik genoeg, geen overbelaste netwerken. KPN, T-Mobile en Vodafone noteerden een flinke stijging van het dataverkeer, wat duidt op meer berichten via social media en diensten als WhatsApp.

De traditionele nieuwjaarswensen zijn tijdens de jaarwisseling minder vaak telefonisch overgebracht, zo constateert persdienst Novum. Er werd ongeveer evenveel ge-sms’t als voorheen, maar veel meer gebruik gemaakt van online berichtenservices.

Vodafone telde zeven miljoen telefoongesprekken, acht procent meer dan vorig jaar, maar dat kan volgens een woordvoerder komen door een stijging van het aantal klanten. T-Mobile registreerde een daling van het belverkeer van niet minder dan 29 procent. KPN spreekt van een lichte daling.

De grootste providers zagen wel alle drie een forse stijging van het dataverkeer: bij Vodafone en KPN was dat een verdubbeling, bij T-Mobile een toename met maar liefst 78 procent.

    • Jules Seegers