Kim Jong-un breekt met traditie vader en reikt Zuid-Korea de hand

Jazeker, dit is Pyongyang. Vuurwerkshows luidden het nieuwe jaar in, en dat moet worden vastgelegd voor het nageslacht. Foto Reuters / Kyodo

Opvallende zaken tijdens de eerste nieuwjaarstoespraak van Kim Jong-un. Hij drong aan op hereniging met Zuid-Korea, maar wil wel geavanceerdere wapens. Tegelijkertijd bleef kritiek op het westen uit.

De toespraak was een duidelijke erkenning dat de Noord-Koreanen in de eerste plaats een beter leven willen. Het land heeft weinig grond die geschikt is voor landbouw, kampt regelmatig met natuurrampen en heeft de grootste moeite om in de voedselbehoefte van zijn 24 miljoen inwoners te voorzien.

‘Verhoging levensstandaard belangrijkste taak voor 2013’

Kim Jong-un riep het volk op zich met dezelfde toewijding op economische verbeteringen te richten als de Noord-Koreaanse raketgeleerden deden bij de voorbereidingen van de lancering van een langeafstandsraket vorige maand.

De Noord-Koreaanse leider zei op nieuwjaarsdag verder dat verhoging van de levensstandaard de belangrijkste taak is voor 2013. Hij maakte zijn verlanglijstje compleet door opnieuw aan te dringen op de ontwikkeling van geavanceerdere wapens, een “revolutie” in wetenschap en techniek, en hereniging met de “landgenoten” in Zuid-Korea.

Voor het eerst vuurwerk in Pyongyang

Het was voor het eerst sinds negentien jaar dat de staatstelevisie een nieuwjaarstoespraak van een Noord-Koreaanse leider uitzond. Kims grootvader en grondlegger van het communistische Noord-Korea Kim Il-sung placht het volk met Nieuwjaar toe te spreken, maar zijn vader Kim Jong-il hield er gedurende zijn zeventienjarige regeerperiode niet één.

Onder Kim Jong-il werd de nieuwjaarsboodschap als een gezamenlijk hoofdartikel in de drie grootste kranten van het land gepubliceerd. De jaarwisseling werd deze keer ook voor het eerst groots gevierd met kanonschoten en vuurwerk in Pyongyang.

In zijn toespraak zei Kim dat Noord-Korea tot grootste prestaties in staat is, getuige de geslaagde raketlancering, maar repte hij met geen woord over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. Ook onthield hij zich van kritiek op de Verenigde Staten.