En dit zijn de winnaars van de Beste van het Web-awards

In de afgelopen vijf dagen zetten we bij de Beste van het Web-awards de hoogtepunten van het jaar op een rijtje. Vervolgens gaven we jullie – de bezoekers – de mogelijkheid te stemmen op de beste longread, het mooiste filmpje, de mooiste goal en het grappigste filmpje van 2012. Dit zijn de winnaars.

Illustraties Koen smeets

In de afgelopen vijf dagen zetten we bij de Beste van het Web-awards de hoogtepunten van het jaar op een rijtje. Vervolgens gaven we jullie - de bezoekers - de mogelijkheid te stemmen op de beste longread, het mooiste filmpje, de mooiste goal en het grappigste filmpje van 2012. Dit zijn de winnaars.

De beste longread van 2012: I Was a Warehouse Wage Slave

In oktober begonnen internetredacteuren Lex Boon en Peter Zantingh op nrc.nl met een wekelijkse serie over de beste lange verhalen die op internet staan. Ze kozen er elke zondag vier uit. Van de bijna zestig ‘longreads’ die de selectie haalden, nomineerden ze bij de Beste van het Web-awards vijf stukken.

En de winnaar is: I Was a Warehouse Wage Slave, gepubliceerd in het linkse Amerikaanse tijdschrift Mother Jones. Deze longread kreeg twee stemmen meer dan The Innocent Man.

Het Amazon-magazijn in Milton Keynes. Foto Reuters / Kieran DohertyHet Amazon-magazijn in Milton Keynes. Foto Reuters / Kieran Doherty

Internetredacteuren Lex Boon en Peter Zantingh gaven in hun artikel met de nominaties de volgende samenvatting:

Mac McClelland is één van de sterverslaggevers van het linkse Amerikaanse tijdschrift Mother Jones. Na een reportage bij een bedrijf waar de orders van een internetwarenhuis bij elkaar worden geraapt en verstuurd, besluit ze voor een nieuw artikel te solliciteren voor een baantje in zo’n magazijn. Zijn de omstandigheden echt zo demoraliserend en onmenselijk als het lijkt?

Ja. Want na een week werken in een van de enorme, afgelegen magazijnen is McClelland gesloopt. De slecht betaalde orderpickers werken keihard, worden vernederd en mentaal gekraakt. In het stuk, dat we begin december opnamen in onze serie en dat doet denken aan Barbara Ehrenreichs Nickel and Dimed, schetst McClelland aan de hand van onwerkelijke situaties het leven in het magazijn en daarmee het leven van de working poor. Amerikanen die keihard werken, maar desondanks niet boven de armoedegrens uitkomen.

De omstandigheden in het magazijn doen denken aan de omstreden Foxconn-fabrieken in China (waar onder meer onderdelen voor de iPhone en iPad worden gemaakt) en dezelfde ongemakkelijke vraag dringt zich op. Ben je verantwoordelijk voor de erbarmelijke omstandigheden van diegene die jouw goedkope boeken op dvd’s op de post doen? Na het lezen van dit artikel klik je voortaan met een iets ander gevoel op ‘place order’.

Dat effect lijkt het artikel in ieder geval te hebben op reageerder Ariel Hershler. Hij schreef in de comments:

Mijn keuze is “I Was a Warehouse Wage Slave”. Deze longread heeft mij persoonlijk meer aan het denken gezet dan de andere artikelen. En ik heb daar ook een persoonlijke conclusie aan verbonden: meer kopen bij lokale, fysiek bestaande en liefst kleinere bedrijven. Ook als ik dat voor het gemak over het Internet doe, en zelfs als het wat duurder is.

Lees hier het volledige artikel.

Het mooiste filmpje van 2012: Boy

Peter Zantingh selecteerde de vijf mooiste filmpjes die we in de afgelopen twaalf maanden tegenkwamen. Zijn favoriet kreeg ook van jullie de meeste stemmen: de kort film Boy van scriptschrijver Prasanna Puwanarajah. De film is geïnspireerd door de Spelen van Londen die er toen aan zaten te komen. We zien een vader die zijn zoon, een wielrenner, is kwijtgeraakt aan een verkeersongeluk. Nu staan zijn dagen in het teken van nagedachtenis, en hoe die vorm te geven. Want ergens moet er nog iets zijn dat zin heeft.

Reageerder Rudolf Kooijman schreef in de reacties over deze korte film:

Ik heb ademloos naar Boy zitten kijken. Toen ik telefonisch werd gestoord door een klant, heb ik gezegd, dat ik even in gesprek was en dat ik zó terug zou bellen…

Boy kreeg slechts vijf stemmen meer dan A Toy Train in Space. Bekijk het filmpje hieronder:

De mooiste goal van 2012: Zlatan

Internetredacteur Jules Seegers, die iedere maandag de Goal van het Weekend publiceert, selecteerde de tien mooiste doelpunten van 2012. Jullie kozen het immense doelpunt van Zlatan Ibrahimovic tegen Engeland als goals van het jaar.

Reageerder Frank de Waard schreef over dit doelpunt:

Zlatan, natuurlijk! In een fractie van een seconde geeft zijn voetbal intuïtie aan waar de bal mogelijk gaat landen. Je ziet daarom dat hij bewust inhoud en positie kiest. Dit laatste verraad zijn klasse.

En HenkjanB schreef:

Zlatan, zonder enige twijfel. Omdat je geniaal grenzend aan waanzinnig moet zijn om het alleen al te verzinnen. Laat staan doen, tegen Engeland. Omdat het zijn 4e goal was, in een wedstrijd waarin Zweden voor de tweede keer in een maand de boel in het laatste half uur volledig op zijn kop zette. Briljant. Geniaal. Knettergek.

De fanatiekste reageerder: Marja de Rode

De enige categorie bij de Beste van het Web-awards waarbij we de winnaar zelf kozen. De fanatiekste reageerder op nrc.nl van 2012 was zonder twijfel Marja de Rode. Onze internetredacteur Anouk Eigenraam interviewde haar. Over het reageren op artikelen bij Beste van het Web zei ze onder meer het volgende:

“Het is voor mij ook een soort buurtkroeg waar je een beetje oefent in het formuleren en uiten van je mening en waar je grappen uitprobeert. Marjoke, Keessie en ik kennen elkaar als de meest actieve bezoekers ook wel een beetje. En ik denk dat ik ook weet wat voor types het zijn, bijvoorbeeld op basis van hun nickname. We plagen elkaar ook online, dan zeg ik tegen Marjoke gerust ‘hé grachtengordeldiertje!’.”

Lees hier het volledige interview.

Het grappigste filmpje van 2012: Boris Johnson

Chef Peter van der Ploeg selecteerde ten slotte de grappigste filmpjes en artikelen die we het afgelopen jaar op nrc.nl hebben gepubliceerd. Het aantal stemmen viel wat tegen. Wellicht was de selectie zo groot dat er moeilijk te kiezen viel. De (nipte) winnaar: de alternatieve aankondiging van de Olympische Spelen door Boris Johnson, de burgemeester van Londen.

En de wellicht nog grappigere áfkondiging van de Spelen door Johnson:

Reageerder Remy Aarts schreef over de filmpjes:

Boris Johnson bij de huldiging van het olympische team GB. Wat kan die man speechen. En Cameron staat erbij als een zak aardappelen. Prachtig.

Tot slot: de winnaars van de vijf DVD-boxen

Zoals aangekondigd hebben we onder de deelnemers die hun stem uitbrachten vijf dvd-boxen verloot. Dit zijn de winnaars:

De winnaars krijgen de prijzen zo snel mogelijk opgestuurd. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Bekijk hier ons jaaroverzicht van 2012 terug.

Namens de hele internetredactie een gelukkig 2013 gewenst!

    • David Haakman