Akkoord Witte Huis en Senaat over ‘fiscal cliff’

Vice-president Joe Biden arriveert voor een besloten gesprek met de Senaat op maandagavond. Foto: AFP / Drew Angerer

Het Witte Huis en de Amerikaanse Senaat hebben op oudejaarsavond op het nippertje een deal gesloten om de zogeheten ‘begrotingsafgrond’ af te wenden. Dat melden bronnen binnen de regering-Obama, aldus Reuters en AP.

Het Huis van Afgevaardigden was echter al naar huis, waardoor de deadline van 1 januari voor het bereiken van een compromis niet is gehaald. Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door de Senaat, waarna het Huis mogelijk vandaag al kan stemmen over de ternauwernood gesloten deal. De ‘begrotingsafgrond’ staat voor een pakket aan maatregelen, waaronder grote belastingverhogingen en ingrijpende bezuinigingen, die per 1 januari van automatisch van kracht gaan om de enorme staatsschuld in de VS te beteugelen.

Volgens de deal wordt onder andere de inkomensbelasting verhoogd van 35 procent naar 39,6 procent voor huishoudens met een jaarlijks inkomen van hoger dan 450.000 dollar en individuen die meer dan vier ton verdienen. Dat ligt boven de grens van 250.000 dollar waarvoor Obama campagne voerde tijdens de verkiezingen. De voorgestelde bezuinigingen die per 1 januari zouden ingaan, worden volgens de deal met twee maanden uitgesteld.

Impact gemiste deadline kan beperkt zijn

Ondanks de deadline van 31 januari middernacht (vandaag 6 uur ’s ochtends in Nederland), maakt het weinig uit of Obama de definitieve wet gisteren, vandaag of morgen tekent, meldt persbureau AP. Op 1 januari blijven de financiële markten gesloten, waardoor de impact op de korte termijn beperkt zou blijven. Ook is het mogelijk om wetgeving met terugwerkende kracht te dateren op 1 januari.

Als op 3 januari, het eind van het reces, een akkoord op tafel ligt zal de Amerikaanse belastingbetaler weinig merken van de overschreden deadline.

    • Eva de Valk