Akkoord ‘fiscal cliff’ voorbij eerste horde: Senaat stemt in, Obama roert zich

Barack Obama heeft geen zin meer in verder oponthoud door steggelende leden van het Congres en wil dat het nieuwe akkoord zo snel mogelijk wordt goedgekeurd. Foto AP / Charles Dharapak

De Amerikaanse Senaat heeft zojuist ‘ja’ gezegd tegen het begrotingsakkoord dat vicepresident Joe Biden namens de Democraten vannacht na de deadline sloot met de Republikeinse leider binnen de Senaat Mitch McConnell. Nu moet het Huis van Afgevaardigden nog instemmen. Maar Barack Obama haastte zich om de druk op het Congres op te voeren en riep de leden op niet langer te treuzelen na het ‘ja’ van de Senaat.

“Hoewel de Democraten noch de Republikeinen hebben gekregen wat ze wilden, is dit akkoord het beste voor ons land en het Huis zou geen verder oponthoud mogen vormen. We hebben nog veel meer werk te verrichten om het begrotingstekort terug te dringen en ik ben daartoe bereid. Maar het akkoord van vannacht zorgt er in elk geval voor dat we vooruit blijven gaan en het tekort aanpakken met nieuwe bezuinigingen en nieuwe inkomsten vanuit de rijkste Amerikanen.”

Twee uur na het verstrijken van de deadline, om 6 uur vanochtend Nederlandse tijd, ging het akkoord ‘door’ de Senaat. Biden en McConnell kwamen eerder vannacht in grote lijnen afspraken overeen om in elk geval tijd te winnen voor een breder akkoord dat de Verenigde Staten moet redden van een vrijwel zeker nieuwe recessie die zou opdoemen bij het daadwerkelijk instappen van de begrotingsafgrond.

Huis van Afgevaardigden vanavond bijeen

Slechts acht van de 97 stemmen werden tegen het verse akkoord geuit in de Senaat. Nu het Huis van Afgevaardigden nog moet stemmen is er van definitieve afwending van het storten in de ‘fiscal cliff’ nog geen sprake.

Het Huis stemt naar verwachting vandaag, of in elk geval vóór morgen wanneer de beurzen weer opengaan. Op die manier blijven de effectieve consequenties van het overschrijden van de deadline van 1 januari beperkt. De Afgevaardigden komen vanavond zeven uur Nederlandse tijd bijeen.

Voorzitter John Boehner zegt dat het nog geen uitgemaakte zaak is of het Huis aanpassingen doet aan het akkoord alvorens te stemmen of dat er direct over gestemd gaat worden. Volgens Reuters hebben veel Republikeinen al hun bekende kritiek geuit op het zwaarder belasten van de rijken en het uitblijven van zware bezuinigingsmaatregelen.

Brede steun Democraten nodig

De Democraten in het Huis, waarin de Republikeinen een meerderheid hebben, zullen dus massaal achter het akkoord moeten gaan staan om het een kans van slagen te geven.

Het kersverse akkoord moet voorkomen dat een pakket aan bezuinigingsmaatregelen, waarmee elke Amerikaan er op achteruit zou gaan, automatisch wordt ingevoerd. Middeninkomens worden nu ‘gered’ en pas vanaf vier ton per jaar gaat de belasting omhoog. Nieuwe bezuinigingen worden voorlopig afgewend, langdurig werklozen behouden hun uitkering, op het zorgstelsel Medicare voor Amerikanen ouder dan 65 wordt niet gekort en terloops wordt een salarisverhoging van negenhonderd leden van het Congres voorkomen.

De ‘fiscal cliff’: harde maatregelen voor alle Amerikanen

Vrijwel alle Amerikanen gaan met de maatregelen die onder de ‘fiscal cliff’ vallen meer belasting betalen. Niemand wil dat pakket – maar dat was ook juist de bedoeling: de ‘begrotingsafgrond’ die in de zomer van 2011 in het vooruitzicht werd gesteld voor 1 januari 2013, was bedoeld om onaantrekkelijk te zijn voor zowel de Democraten als de Republikeinen, zodat ze voor die tijd tot een compromis zouden komen.

De twee kampen waren de afgelopen tijd echter vooral druk met elkaar de schuld geven van stuklopende onderhandelingen, zodat er nu te weinig tijd over was.

    • Jules Seegers