Zuid-Chinese Zee

Het dorp Sansha, dat naar schatting enkele duizenden inwoners heeft, is het hart van een bestuurlijke regio dat tot de grootste van China behoort. Het omvat bijna de hele Zuid-Chinese Zee. Er is in het afgelopen jaar een nieuwe dorpskern gebouwd, met een stadhuis, een apotheek en ook een kleine landingsbaan. Sansha ligt – volgens China – in het hart van de eilandengroepen Xisha, Nansha en Zhongsha. In de rest van de wereld zijn die ook bekend, maar dan als de Paracel- en de Spratley-eilanden. Groot zijn ze niet, maar wel rijk aan grondstoffen. En betwist gebied. Volgens Vietnam en de Filippijnen heeft China de eilanden ingepikt.

Aziatische landen voeren hun ruzies over een reeks rotsen, kliffen en eilandjes in verschillende zeeën met toenemende felheid en militair vertoon – dat geldt niet alleen voor China, maar ook voor Japan en Zuid-Korea.