Weer een politievrouw die slimmer is dan de chef

Those who kill (seizoen 1, 12 afleveringen, 2 afl. per avond t/m 6 januari)Ned. 3, 22.30 - 00.00 uur

Katrine Ries Jensen (Laura Bach) moet als een eigenzinnige Deense politiecommissaris gruwelijke seriemoordenaars opsporen. Daarbij luistert ze weinig naar haar contactgestoorde chef. Zelf is ze single, impulsief en getraumatiseerd. Haar stiefvader heeft zich aan haar vergrepen. Ze werkt nauw samen met forensisch psychiater Thomas Schaeffer (Jacob Cedergren). Deze ontwikkelt zich gedurende de serie van wetenschapper met een duistere kant tot een ideale vader. Hoofdpersoon Katrine wordt al snel overschaduwd door Thomas. Misschien is dat een van de redenen waarom de reeks in 2011 flopte in Denemarken.

Those who kill is onderhoudend maar zo schematisch van opzet dat de serie voorspelbaar wordt. Alleen de slotepisode levert een enigszins verrassende ontknoping. Mogelijk laat de populariteit van dit genre zich verklaren, indien opgevat als een allegorie op het saaie kantoorleven van de kijker. Die kan zich identificeren met die zelfstandige en creatieve hoofdpersoon: een ondergeschikte die vele malen slimmer is dan de sukkelige chef.

    • Frank Vermeulen