‘Geen tijd meer voor stemronde, dus VS alsnog de begrotingsafgrond in’

Senator Tom Coburn stapt in de lift in Washington. Foto Reuters / Jonathan Ernst

Er komt vanavond geen goedgekeurd akkoord over de Amerikaanse begroting, omdat het Huis van Afgevaardigden niet meer bijeenkomt voor een stemming daarover. Washington denkt de schade echter te kunnen beperken.

Eigenlijk moest een eventueel akkoord voor de deadline (middernacht, zes uur ‘s ochtends bij ons) goedgekeurd zijn, maar dat lijkt vandaag dus niet meer te gebeuren. Daardoor is de fiscal cliff, het automatische pakket met bezuinigingen dat als stok achter de deur gold, alsnog een feit. Een lid van de Republikeinse partij bevestigde dat tegenover Reuters. Hij zei:

“We hebben nog steeds geen definitief akkoord van het Senaat ontvangen en ik wil dat Congresleden het kunnen lezen voordat ze erover stemmen.”

Omdat de stemming dan morgen op Nieuwjaarsdag plaats zou vinden, een dag waarop de financiële markten nog gesloten zijn, zou de impact op de korte termijn bescheiden zijn. Zo staan de partijen morgen misschien toch weer, met een dagje uitstel, bovenaan de afgrond in te kijken.

Guus Valk, onze correspondent in de VS:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Goed. Amerika valt dus over de fiscal cliff, maar Washington denkt de schade de komende dagen te beperken. Let nu op het woord ‘tax cuts’
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Iedere maatregel die de cliff een beetje goedmaakt, zal als ‘cut’ worden gepresenteerd. Het Congres kan zo mooi weer spelen

Eerder vanavond zei Obama dat de Democraten en Republikeinen dichtbij een akkoord waren, maar dat er nog wat laatste stappen gezet moesten worden.

De begrotingsafgrond: harde maatregelen voor alle Amerikanen

Vrijwel alle Amerikanen gaan met de maatregelen die onder de fiscal cliff vallen meer belasting betalen. Niemand wil dat pakket – maar dat was ook juist de bedoeling: de ‘begrotingsafgrond’ die in de zomer van 2011 in het vooruitzicht werd gesteld voor 1 januari 2013, was bedoeld om onaantrekkelijk te zijn voor zowel de Democraten als de Republikeinen, zodat ze voor die tijd tot een compromis zouden komen.

De twee kampen waren de afgelopen tijd echter vooral druk met elkaar de schuld geven van stuklopende onderhandelingen, zodat er nu te weinig tijd over was.

Zie ook: VS in recessie of toch geen fiscal cliff? Vier scenario’s op een rij

    • Peter Zantingh