VN verlaten Oost-Timor na 13 jaar

De laatste politiemannen en militairen van de 1.600 man tellende vredesmacht van de Verenigde Naties zijn de afgelopen weken vertrokken uit Oost-Timor, waar de VN-missie vannacht om middernacht officieel ten einde komt na een aanwezigheid van 13 jaar. Wel blijven de VN ontwikkelingshulp leveren.

De VN-macht werd in 1999 gestuurd temidden van een golf van geweld door het Indonesische leger na een referendum over onafhankelijkheid van Indonesië, dat in een overweldigend ‘ja’ was geëindigd. Het Indonesische leger bezette het gebied in 1975, enkele dagen na het vertrek van de Portugese kolonisator. In de daaropvolgende strijd tussen het Indonesische leger en onafhankelijkheidsgroepen stierven meer dan 100.000 mensen.

De VN bestuurden Oost-Timor direct tot 2002, toen het officieel onafhankelijk werd. Geweld duurde echter voort. In 2006 leidde een muiterij binnen het leger tot gevechten tussen militairen en politiemannen die tientallen levens eisten. In 2008 werd president Ramos Horta, winnaar van de Nobelprijs voor de vrede voor zijn rol in de onafhankelijkheidsstrijd, levensgevaarlijk gewond bij een aanslag.

Sindsdien is Oost-Timor, dat nu 1,1 miljoen inwoners telt van wie 60 procent onder 18 jaar oud, zo goed als gepacificeerd. Dit voorjaar werden er zonder problemen presidents- en parlementsverkiezingen gehouden. (AP, AFP)