Verbeet kritisch over ‘uitruilformatie’ - ‘hopen dat het rit uitzit’

Gerdi Verbeet ziet noodzaak van compromissen. "Een traditie die hoog moet worden gehouden." Foto ANP / Jerry Lampen Gerdi Verbeet ziet noodzaak van compromissen. "Een traditie die hoog moet worden gehouden." Foto ANP / Jerry Lampen

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet betwijfelt of het kabinet van VVD en PvdA een succes wordt. Ze sprak op Radio 1 van een uitruilformatie.

“Het compromis is een Nederlandse traditie die we hoog moeten houden.”

Het elkaar gunnen van bepaalde onderwerpen is volgens haar geen garantie voor succes.

“Het zal zich moeten bewijzen of dit in de praktijk werkt. Het lijkt mij ingewikkeld, men zal toch moeten zoeken naar oplossingen waar de meeste mensen zich in kunnen vinden.”

‘Laten we hopen dat het kabinet de rit uitzit’

Een kabinet mag volgens Verbeet pas tevreden zijn als het zich heeft ingespannen om een zo groot mogelijke steun in de Kamer te krijgen. Op de vraag of ze denkt dat het kabinet de rit uitzit zei ze dat dit mag worden gehoopt. “Nou, laten we het hopen.” Ze vervolgt:

“Ik reken op het verstand en de inzet van jonge verantwoordelijke politici die hun uiterste best gaan doen om dit voor elkaar te krijgen.”

Kritiek op het uitruilen van grote onderwerpen is al vaker geuit. Hierdoor zou het kabinet geen gedeelde visie hebben. Premier Mark Rutte heeft dit bestreden en kondigde bij een debat over de regeringsverklaring aan de komende jaren ook naar de oppositie te luisteren bij het uitwerken van de plannen.

    • Marije Willems