Van Gerwen in finale, Barney uitgeschakeld

Darter Michael van Gerwen heeft voor het eerst in zijn carrière de finale van het wereldkampioenschap van de profbond PDC bereikt. De 23-jarige Brabander was gisteren in het Alexandra Palace in Londen in de halve eindstrijd met 6-4 te sterk voor de Engelsman James Wade. In de finale dart Van Gerwen morgen om de wereldtitel tegen de Engelsman Brit Phil Taylor, die gisteren oud-wereldkampioen Raymond van Barneveld uitschakelde.

Van Gerwen speelde tegen Wade iets minder flitsend dan vrijdag in de kwartfinale tegen Adrian Lewis, maar scorend was hij zijn tegenstander duidelijk de baas. Toch zag de Nederlander, ondanks een negendarter in de vijfde set, thuisspeler Wade terugkomen van een 3-1 achterstand. De volgende twee sets gingen weer naar Van Gerwen.

Een slordige leg aan het eind van de negende set bezorgde de in Boxtel woonachtige Van Gerwen nog wat overwerk. Maar Wade, die al twee keer eerder was blijven steken in de halve finale van het WK, kon in de daaropvolgende set geen vuist meer maken.

Van Barneveld werd in de halve eindstrijd uitgeschakeld door vijftienvoudig wereldkampioen Taylor: 6-4. De Hagenaar, winnaar in 2007, liep vanaf het begin achter de feiten aan, kon alleen in de derde set van zich afbijten, en keek binnen een mum van tijd tegen een 5-1 achterstand aan.

Nadat Taylor twee darts voor de overwinning had laten liggen, begon Barney toch in zijn kansen te geloven. Door het winnen van drie sets op rij werkte hij zijn achterstand bijna weg: 5-4. In de tiende set besliste Taylor, mede door een fraaie 100-finish, de partij alsnog in zijn voordeel.

Direct na afloop van de wedstrijd vond er een opmerkelijk incident plaats. Taylor weigerde een omhelzing van de Nederlander, voegde een aantal weinig vleiende woorden toe en beende vervolgens mokkend van het podium. (Novum)