Van de Sahel naar Kenia

De Sahel is een gordel van instabiliteit. Een hele reeks landen, van Mali in het westen via Nigeria tot de Centraal-Afrikaanse Republiek in het oosten, wordt geplaagd door opstanden, vaak met een radicaal islamitisch karakter. Correspondent Koert Lindijer maakt in 2013 een reis door de Sahel, op zoek naar de wortels van het toenemende extremisme.

Kenia gaat in maart naar de stembus. Twee prominente presidentskandidaten, Uhuru Kenyatta en William Ruto, zijn aangeklaagd door het Internationaal Strafhof wegens hun rol bij het etnische geweld na de vorige verkiezingen in 2007. De grote vraag is of er opnieuw massale onlusten zullen uitbreken. En zullen Kenyatta en Ruto, als ze de verkiezingen winnen, alle banden met het Strafhof verbreken?

Ook in Zimbabwe zijn in 2013 verkiezingen. Tenminste, als het land op tijd een nieuwe grondwet heeft. Die moet een herhaling van 2008 voorkomen, toen president Robert Mugabe de verkiezingen verloor maar met geweld aan de macht wist te blijven. Zal de 89-jarige Mugabe de verkiezingen halen en zal zijn partij opnieuw geweld gebruiken om een machtswisseling te voorkomen?