Uitgelicht

Film

Strange Wilderness (Fred Wolf, 2008, VS). Wat begon als een serie korte filmpjes met parodieën op natuurdocumentaires voor Saturday Night Live heeft geculmineerd in deze speelfilm over een dierenprogramma op televisie dat vanwege dalende kijkcijfers van de zender dreigt te worden gehaald. Dan hoort de redactie over een in Ecuador gesignaleerde Bigfoot en gaat men op weg om als eersten het beest voor de camera te krijgen. Maar er blijkt al spoedig concurrentie te zijn. De acteurs verzonnen zelf hun teksten en proberen vooral elkaar aan het lachen te krijgen. RTL7, 12.25-14.05u.

Dances with Wolves (Kevin Costner, 1990, VS). Ecologisch indianenepos van en met Kevin Costner. De zevenvoudige Oscarwinnaar smaakt als een ouderwets romantische, grootse western, al staat de held nu aan de goede kant: die van de Sioux, wier cultuur gedetailleerd werd gereconstrueerd. Ze spreken in hun eigen taal, die hier wordt ondertiteld.BBC 2, 13.45-16.35u.

Runaway Jury. (Gary Fleder, 2003, VS). Rechtbankthriller. Nicholas Easter (John Cusack) wordt opgeroepen om deel te nemen aan een jury die uitspraak moet doen over de vraag of de wapenindustrie verantwoordelijk kan worden gesteld voor de moord op een effectenhandelaar. Diens weduwe is de zaak begonnen met de rechtschapen advocaat Wendell Rohr (Dustin Hoffman). Juryconsulent van de tegenpartij is de meedogenloze Rankin Fitch (Gene Hackman). Easter lijkt er een eigen agenda op na te houden. Hoffman en Hackman speelden in deze film voor het eerst met elkaar en hebben maar één gezamenlijke scene. Maar die is dan ook gedenkwaardig.RTL7, 14.05-16.40u.

Mary Poppins (Robert Stevenson, 1964, VS). Klassieke kinderfilm voor alle leeftijden uit de Disney-studio. Tot Who Framed Roger Rabbit de beste vermenging van animatie en speelfilmscènes ooit vertoond, leuke liedjes en Julie Andrews perfect in haar debuut als de Londense gouvernante die toveren kan. Ook met Dick Van Dyke.BBC 1, 14.45-17.00u.

Sissi – Schicksalsjahre einer Kaiserin (Ernst Marischka, 1957, BRD/AUS). Derde en laatste film in klassieke serie dameskitsch. Aanvankelijk ziekelijke keizerin Romy Schneider weet de harten der Italianen te veroveren. Ook met Karlheinz Böhm en Magda Schneider.Ned.1, 16.10-18.00u.

The Guns of Navarone (J. Lee Thompson, 1961, GB/VS). Vermaarde Alistair MacLean-verfilming over heterogeen gezelschap geallieerden dat Duitse kanonnen op Grieks eiland onschadelijk dient te maken. Met Gregory Peck, David Niven, Stanley Baker, Anthony Quinn, Irene Papas. RTL7, 16.40-19.55u.

Groundhog Day (Harold Ramis, 1993, VS). Gewiekste zedenkomedie waarin de verwaten televisieweerman Bill Murray elke ochtend wakker wordt op dezelfde tweede februari in een geestdodend provinciestadje. Ook met Andie MacDowell.RTL5, 20.30-22.30u.

The Hangover (Todd Phillips, 2009, VS). Gesmeerde mannenkomedie. Vier vrienden vieren een vrijgezellenfeest in Las Vegas. De volgende ochtend ontwaken er drie, in gezelschap van onder andere een tijger en een baby. Op zoek naar de vierde vriend reconstrueren zij een nacht waarvan niemand zich nog iets herinnert. Een plotlijn die het mogelijk maakt continu bizarre wendingen en bijfiguren te introduceren. Met Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha. Veronica, 20.30-22.35u.

Chicago (Rob Marshall, 2002, VS/D). Filmversie van Bob Fosse’s theatermusical. Satire op de macht van de media en de sluwheid van charismatische ‘celebrity’s’. Met Catherine Zeta Jones, Renée Zellwegger, Richard Gere. Canvas, 21.45-23.35u.

Ellis in Glamourland (Pieter Kramer, 2004, NL). Linda de Mol is een armlastige alleenstaande moeder die van Joan Collins leert hoe je een miljonair aan de haak moet slaan maar uiteindelijk meer haar hart laat spreken dan haar portemonnee. Reguliere romantische komedie met meerwaarde door hilarische aanpak van de regisseur en ironische bijrollen. Ook met Kees Hulst, Tjitske Reidinga, Joan Nederlof, Nelly Frijda. Ned.1, 21.55-23.35u.

Cultuur

Nieuwjaarsconcert. Traditioneel nieuwjaarsconcert uit Wenen met muziek van de Strauß-dynastie, uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker o.l.v. Franz Welser-Möst.Ned.1, 11.15-13.40u.

NTR Podium: Het Nationale Ballet danst Cinderella. Registratie van het nieuwe ballet dat Christopher Wheeldon maakte op de muziek van Sergei Prokovjev. De Britse choreograaf baseerde zich hierbij op de Assepoester-vertelling van de Gebroeders Grimm. In Wheeldons versie groeien de tranen van Assepoester uit tot een magische boom. Met de hulp van vier geesten vervult die al haar wensen. Maar Wheeldon heeft ook een eigen, bijdetijdse kijk op het verhaal. De karakters krijgen bij hem diepgang – Assepoester wordt niet slechts als slachtoffer geportretteerd – en hij kiest voor een bijna cinematografische aanpak, waardoor het sprookje kleur en vaart krijgt. Het ballet ging afgelopen vrijdag in wereldpremière in het Muziektheater te Amsterdam.Ned.2, 14.00-15.45u.

Gala de réouverture du Bolchoï. Registratie van de feestelijke heropening afgelopen oktober van het Moskouse Bolsjoi Theater na een zes jaar durende renovatie. Met Plácido Domingo, Natalie Dessay, Dmitri Hvorostovski en Violeta Urmana, en het Bolsjoi Ballet. Uitgevoerd werden hoogtepunten uit De verloving in het klooster van Prokovjev, Prins Igor van Borodin, Yolanta en Het Zwanenmeer van Tsjaikovski en Don Quichot van Minkus.Arte, 17.10-19.00u.

Nieuwjaarsconcert: Men zegt liefde. Registratie van het vrolijke familieconcert door het Nederlands Blazers Ensemble, vanmiddag in het Amsterdamse Concertgebouw. Ned.2, 18.45-20.25u.

Neujahrskonzert aus Venedig. Het Orchestra del Teatro La Fenice o.l.v. John Eliot Gardiner, speelt, ter gelegenheid van zijn tweehonderdste geboortedag, muziek van Giuseppe Verdi. De zangers zijn Desirée Rancatore en Saimir Pirgus. Het concert in Venetië wordt traditioneel afgesloten met ‘Va’ pensiero’ uit Nabucco en ‘Libiam ne’ lieti calici’ uit La Traviata. Arte, 19.30-20.15u.

Amusement

36ste Circusfestival van Monte Carlo. Hoogtepunten uit het internationale festival dat elk jaar in januari gehouden wordt.Ned.1, 18.05-18.55u.

Endeavour. Proefaflevering van nieuwe reeks die Inspector Morse moet doen herleven. Oxford, 1965. De jonge Endeavour Morse (Shaun Evans) heeft de universiteit verlaten zonder diploma. Hij besluit bij de politie te gaan, maar dat valt hem zo tegen dat hij ontslag wil nemen. Dan wordt hij naar Oxford gestuurd om te helpen bij het onderzoek naar de moord op een 15-jarig schoolmeisje en de zelfmoord van haar vriendje. DI Fred Thursday ziet wel wat in de jonge Morse en neemt hem onder zijn vleugels. Het spoor leidt naar een circuit van seksfeestjes waar minderjarige meisjes ter beschikking worden gesteld van politici, zakenlui, universiteitsbonzen en politiemensen die elkaar allemaal de hand boven het hoofd houden. Canvas, 20.15-21.45u.

Radio

De avonden: Miles Davis. Maarten Westerveen en Koen Kleijn praten met jazzjournalist Frank Jochemsen en literatuurwetenschapper Mattjijs de Ridder over de invloedrijke trompettist Miles Davis (1926-1991). Het gaat onder meer over de vraag welke van de 120 platen die Davis maakte, er echt toe doen. Radio 6, 21.02-23.00u

Kinderen

Lepel (Willem van de Sande Bakhuyzen, 2005). De eerste echt waardige opvolger van Minoes. Ook Lepel is een sprookje. Zonder pratende dieren, maar met een boze stiefmoeder, een weesje en een goede fee. Met Carice van Houten, Kees Hulst, Loes Luca. Ned.3, 09.00-10.25u.

Pippi in Taka Tuka Land (Olle Hellbom, 1970). Pippi vindt een brief in een fles. Daarin staat dat haar vader gevangengenomen is door piraten in Taka Tuka Land. Samen met Tommy en Annika gaat ze naar hem op zoek. Ned.3, 13.00-14.30u.