Trainingsritje of opmaat naar Sotsji?

Shorttrackster Jorien ter Mors zette dit weekend de nationale schaatstop te kijk bij de NK allround.

None

Het begon met een speldeprik, zes weken geleden. Toen behaalde shorttrackster Jorien ter Mors uit het niets een medaille op de langebaan bij de NK afstanden. Een trainingsritje, meer was het niet. Gisteren bleek dat het geen incident was: met drie afstandszeges en de nationale allroundtitel liet de 23-jarige rijdster uit Twente de langebaantop haar hielen zien, inclusief meervoudig olympisch en wereldkampioene Ireen Wüst.

Jorien ter Mors is een toptalent dat er alles voor over heeft de beste te worden – in het shorttrack. Al op haar zeventiende trok ze vanuit Twente naar Heerenveen en ging ze op zichzelf wonen, dichtbij het nationale trainingscentrum Thialf.

„Ze leeft helemaal voor haar sport”, zegt bondscoach Jeroen Otter. „Tot in het extreme: de manier waarop ze zich voorbereidt op de training, wat ze eet, hoe ze waakt over haar arbeid-rustverhouding. Ze moet het hebben van hard werken. Een heel getalenteerde schaatsster is ze niet.” Dat Ter Mors op de langebaan terechtkwam is geen toeval: ter afwisseling van de dagelijkse shorttracktrainingen op het middenterrein van Thialf rijden de shorttrackers een of twee keer per week op de 400-meterbaan.

Moet ze niet overstappen naar de langebaan? De medailles liggen er voor het oprapen. „Ik vind de langebaan leuk, anders zou ik het niet doen. Maar het spektakel van het shorttrack is veel leuker. Daar komt zoveel meer bij kijken: tactiek, het spelletje, interactie met anderen. Op de langebaan heb je alleen de klok.”

En ook als shorttrackster staat ze niet ver onder de wereldtop. Met de nationale aflossingsploeg, vierde op de Spelen van Vancouver (2010), werd ze de afgelopen twee jaar Europees kampioen. Individueel is ze de nummer twee van Europa, achter de Italiaanse Arianna Fontana.

De langebaan blijft voorlopig een uitstapje dat haar helpt een betere shorttrackster te worden. Toch gaat ze bekijken of ze in Sotsji op beide disciplines kan starten. Het programma biedt mogelijkheden.

Haar eerste allroundtitel op de langebaan zal ze in elk geval nooit meer vergeten. De koele kikker uit Enschede viel na afloop van haar zegetocht door Thialf over de boarding haar vader in de armen. „Hij is ernstig ziek. Hij zal niet heel lang meer leven. Het is voor mij heel bijzonder dat hij dit heeft kunnen meemaken.”

    • Rob Schoof