Obama: akkoord ‘binnen bereik’, maar nog niet rond

Obama tijdens de persconferentie.

De begrotingsafgrond waar de VS in zouden storten als er voor middernacht geen overeenkomst zou zijn, lijkt afgewend. Er is desondanks nog geen definitief akkoord. Dat zei Obama even voor acht uur vanavond (onze tijd) op een persconferentie.

Volgens de president zijn er nog een aantal punten waarop overeenstemming bereikt moet worden tussen de Democraten en Republikeinen. Hij zei ‘hoopvol’ te zijn dat ook dat voor middernacht opgelost kan worden.

“Today it appears that an agreement to prevent this new year’s tax hike is in sight. But it’s not done. There are issues to resolve and we’re hopeful that Congress can get it done. But it’s not done.”

Maar er is ook kritiek op de toespraak van Obama: hij toonde zich jolig en een beetje zelfvoldaan, schrijven analisten, waarmee hij de bereidwilligheid van de Republikeinen waarschijnlijk niet groter heeft gemaakt.

Meer belasting bij 450.000 dollar per jaar

In het mogelijke akkoord is volgens Obama opgenomen dat de belastingen voor de middeninkomens niet omhoog gaan. Voorzieningen voor werklozen blijven nog een jaar van kracht.

Republikeinen moeten er niet van uitgaan dat de staatskas op orde krijgen alleen maar via bezuinigingen gaat, voegde Obama eraan toe. Daarmee doelde hij op de belastingverhogingen voor de rijksten, waar de Republikeinen fel tegen zijn omdat ze vinden dat juist die mensen de economie draaiende houden en voor banen zorgen.

De internationale persbureaus schreven eerder vanavond op basis van bronnen bij de onderhandelingen dat het belastingtarief voor gezinnen met een inkomen boven de 450.000 dollar omhoog gaat, naar 39,6 procent. De onroerendezaakbelasting voor vastgoed met een waarde van meer dan vijf miljoen dollar stijgt volgens de bronnen naar veertig procent.

Begrotingsafgrond als er voor 1 januari 2013 geen alternatief is

Als er voor middernacht (zes uur ‘s ochtends bij ons) nog geen akkoord is, treedt automatisch een pakket harde bezuinigingsmaatregelen in werking. Vrijwel alle Amerikanen gaan met die nieuwe maatregelen meer belasting betalen en een recessie ligt dan voor de hand.

Niemand wil dat pakket – maar dat was ook juist de bedoeling: de ‘begrotingsafgrond’ die in de zomer van 2011 in het vooruitzicht werd gesteld voor 1 januari 2013, was bedoeld om onaantrekkelijk te zijn voor zowel de Democraten als de Republikeinen, zodat ze voor die tijd tot een compromis zouden komen. De twee kampen waren de afgelopen tijd echter vooral druk met elkaar de schuld geven van stuklopende onderhandelingen, zodat het nu op de laatste uren aankomt.

Zie ook: VS in recessie of toch geen fiscal cliff? Vier scenario’s op een rij

    • Peter Zantingh