SNS Reaal mogelijk betrokken bij Franse strafzaak

Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Bank en verzekeraar SNS Reaal houdt er rekening mee te worden betrokken bij een groot strafrechtelijk onderzoek in Frankrijk naar oplichting met vakantiewoningen. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

In een vertrouwelijk document van de bank van 7 juni 2012 adviseert een interne commissie aan de raad van bestuur een Franse jurist in te schakelen “om het risico te beoordelen dat SNSPF als medeschuldige wordt aangemerkt”. SNS Property Finance is het dochterbedrijf van de bank dat vastgoed financiert. Het is geen verdachte in het lopende strafonderzoek, maar deed wel zaken met verdachte bedrijven, waaraan het hoge commissies betaalde.

Het Franse strafonderzoek begon in 2008 na klachten van particulieren over oplichting met vakantiewoningen door een makelaar in het zuiden van het land, Apollonia. Die zou de vakantiewoningen hebben verkocht tegen een bedrag tot 40 procent boven de feitelijke waarde. Afspraken over huuropbrengsten kwam hij niet na. Ook zouden documenten zijn vervalst. Het strafonderzoek werd uitgebreid naar betrokken projectontwikkelaars, notarissen en banken in het land. Honderden gedupeerden meldden zich, velen met grote schulden. Twee gedupeerden zouden volgens Franse media zelfmoord hebben gepleegd.

Apollonia verkocht onder meer vakantiewoningen voor het vastgoedbedrijf Océanis SNSPF. Dat was tot 2010 het gezamenlijk vastgoedbedrijf van SNSPF en een Franse projectontwikkelaar, Océanis.

SNS Reaal zegt pas sinds begin 2012 van de fraudezaak op de hoogte te zijn, via Franse media. Onder meer het dagblad Le Monde bericht al sinds 2009 over de zaak. Het project Océanis is een van de veertien vastgoedprojecten die de bank door een forensisch bureau liet onderzoeken. De bank heeft nog 60 miljoen euro tegoed van de projectontwikkelaar, die op de rand van een faillissement verkeert.

NRC publiceerde afgelopen zaterdag ook al over de financiële positie van SNS Reaal. Lees hier (pdf) de reactie van SNS Reaal op deze berichtgeving.